Strony

poniedziałek, 15 czerwca 2009

Krem z białych szparagów



Szparagi w mojej kuchni są nowością i to nowością, która się przyjęła, więc w poszukiwaniu przepisów na wykorzystanie szparagów wpadłam TUTAJ zdjęcia zachęcające, szparagi czekają więc do pracy.
U mnie małe zmiany, ale raczej w ilościach.


składniki :

  • 200 ml mleka
  • 450g białych szparagów
  • 150 ml bulionu
  • 60 ml płynnej śmietanki 18%
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól
  • biały pieprz


wykonanie:

Szparagi umyć, te białe dodatkowo obrać ze skórki, główki odciąć i odłożyć.

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i sól. Włożyć szparagi już bez główek i gotować na małym ogniu, aż szparagi zmiękną.

Teraz należy wlać bulion i zmiksować wszystko na gładko, najlepiej użyć blendera.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

W osobnym garnuszku ugotować główki szparagów, uważać bo główki są miękkie dużo szybciej.

Do gotowego już kremu z szparagów wrzucamy główki (powinny być gorące) i wlewamy śmietanę.
Wszystko lekko zmieszać i można podawać :)

Przepis nr 60



Do wydruku

6 komentarzy:

  1. u mnie tez w tym roku debiut szparagowy, ale z zielonymi :)
    jesli bedziesz miala ochote i szanse (sezon juz sie niestety konczy) to sproboj bo sa pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. też robiłam tę zupkę i uważam ze jest obłędna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. viridianko chętnie skosztowałabym zielone ale nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę :)

    aga-aa oczywiście, że się z Tobą zgadzam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam takiej zupki ale kolor mnie zauroczył ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Szczęście, że u mnie są jeszcze szparagi ;)...

    OdpowiedzUsuń
  6. Drukuję przepis,bo przymierzam i przymierzam się do tych szparagów:P!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)