Lody rabarbarowe to chyba moje ulubione
lody, a że w lodziarniach jakoś mi się nigdy taki smak nie trafił,
przynajmniej raz w roku robię sobie sama dużą porcje.
Jeszcze nie tak dawno kupowałam
rabarbar, więc mam nadzieję, że jeszcze na straganach go
znajdziecie.
Lody robi się banalnie, już jakiś
czas temu pisałam Wam jak je robię w wersji tradycyjnej
(klik),
a dzisiaj przedstawiam Wam wariant odchudzony.
Wersja odchudzona to zawsze mniejsze
wyrzuty sumienia, ale te tradycyjne też są pyszne, więc spróbujcie
obu wersji i wybierzcie faworyta.
Dzisiejsze lody to miks jogurtu i
owoców, a do tego odrobina czegoś słodkiego, później kilka
godzin mrożenia i już deser gotowy.
Maszynka nie jest konieczna do
wykonania tych lodów, jednak jeśli macie to na pewno przyspieszy
sprawę. Polecam !!
Jogurtowe lody rabarbarowe
składniki:
- 500g rabarbaru
- 2 łyżki cukru (można zastąpić
stewią, miodem lub innym słodkim zastępnikiem) może być więcej wg uznania
- 500g jogurtu naturalnego
- 100ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
wykonanie:
Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka,
dodać cukier, wymieszać.
Zostawić na małym ogniu pod
przykryciem, mieszając co kilka minut przez 30 minut.W tym
czasie gałązki zmiękną i większość płynu odparuje.
Teraz
odstawić do ostygnięcia. Gdy rabarbar się ochłodzi, należy go
zmiksować i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinkę.
Jogurt naturalny i ewentualnie kremówkę
wymieszać ze schłodzoną masą rabarbarową.
Jeśli macie maszynkę do lodów, to
wlać masę do maszynki i postępować według instrukcji producenta.
U mnie schładzanie trwało 25 minut,
później lody przełożyłam do pojemnika z przykrywką i wstawiłam
do zamrażarki.
Jeśli nie macie maszynki, lody należy
przełożyć do pojemnika, który zmieści się wam w
zamrażarce.
Teraz wstawcie lody do zamrażarki i co godzinę,
przemieszajcie, do momentu w którym nie będzie to już
możliwe.
Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka
minut wcześniej z zamrażarki.
Smacznego !!!