środa, 25 lutego 2015

Frittata z kiełbasą wiejską, groszkiem i papryką


Dzisiaj znowu zapraszam na prosty obiad. Inne nie wchodzą na razie w grę, bo nie zdradzę żadnej tajemnicy jeśli napiszę, że małe dziecko pochłania każdą chwilę czasu :)
Moje obiady nie tylko są proste do wykonania, muszą jeszcze składać się z prostych składników, bo przecież nie chcę mojemu mężowi jeszcze bardziej utrudniać życia. Wysyłam go non stop na zakupy, robię długie listy i daruję mu już szukania dziwnych składników.
Jednak wracając do tematu obiad prosty, szybki i z niewyszukanych składników.
Nie mylcie jednak dania prostego z prostackim. Ta frittata nie ma się czego wstydzić.
Ten omlet zapieczony z pysznymi dodatkami naprawdę Was zadowoli.
Pysznie wyszło, zajęło kilka minut, a wygląda i smakuje wybornie. Gorąco Wam polecam !!

wtorek, 17 lutego 2015

Babka czekoladowa


Babka to takie moje ciasto ratunkowe, zawsze mam w domu składniki do jej wykonania, zawsze wychodzi i przede wszystkim wszystkim smakuje. Wariacji na temat babki jest wiele, moja ulubiona to jasna z rodzynkami, ale zazwyczaj piekę taką biało czarną bez rodzynek, bo taką chłopaki lubią najbardziej.
Tym razem upiekłam babkę z dodatkiem czekolady i to sporym dodatkiem.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.
Zrezygnowałam nawet z polewy czekoladowej, która w oryginale jest sugerowana, ponieważ babka sama w sobie jest wystarczająco pyszna, słodka i czekoladowa.
Ta babka jest wyśmienita, prosta i zawsze się udaje.
Gorąco polecam!!

piątek, 13 lutego 2015

Indian ratatouille


Jeszcze nie tak dawno, gdy byłam w ciąży, najchętniej nie wchodziłabym do kuchni, teraz zmiana o 100%, najchętniej w ogóle bym z niej nie wychodziła. Wertuję moje książki kulinarne, przeglądam zapisane pomysły i piekę, smażę i gotuję. Co udało mi się uchwycić aparatem, przed tym nim moja rodzinka zdążyła się do tego dorwać, będę w miarę systematycznie umieszczać na blogu.
Na pierwszy ogień pyszne obiadowe danie, czyli słoneczne i aromatyczne Indian ratatouille. Przepis pochodzi z książki 'Plenty More', Yotam Ottolenghi, a ja znalazłam go u Liski.
Pyszne warzywne curry, które rozjaśniło nam pewien pochmurny dzień.
Ponieważ w oryginale występuje sporo niebanalnych składników, których niestety nie miałam, pokombinowałam i zrobiłam się z tego co miałam,może mniej egzotycznie, ale nadal pysznie.

sobota, 7 lutego 2015

Faworki / chrusty


Tłusty czwartek już za kilka dni, więc najwyższy czas postanowić co będziemy smażyć, a może jednak piec. Dzisiaj u mnie przepis na faworki, zwane również chrustami, ale jeśli poszperacie na blogu to znajdziecie również przepisy na pyszne pączki i oponki. Zapraszam tutaj.
Szczególnie gorąco polecam Wam przepis na pączki fit, przy których omija Was smażenie, a i wyrzuty sumienie jakby mniejsze :)
Wracając do dzisiejszych faworków, to przepis pochodzi z bloga White Plate, a chrusty wychodzą bardzo cienkie, delikatne i chrupiące, czego chcieć więcej.
Gorąco polecam!!

wtorek, 3 lutego 2015

Sernik z polewą chałwową


Na pyszny sernik zawsze jest dobra pora. Serniki lubię za to, że wystarczy trochę fantazji i kilka składników i można stworzyć nowy wypiek, którym zachwycimy gości. To od Was zależy jakich dodatków użyjecie lub jaka polewa Wam się zamarzy.
Kupiłam większy kawałek pysznej chałwy i od razu wiedziałam, że wykorzystam ją w serniku.
Sernik z polewą chałwową zdecydowanie zadowolił moich gości i jestem pewna, że jeśli spróbujecie Was też zachwyci.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin