czwartek, 31 lipca 2014

Drożdżówki z morelami i kruszonką


Uwielbiam morele i nadal daję im się skusić, więc dzisiaj jeszcze jeden przepis z ich wykorzystaniem. Wyjątkowo smaczne drożdżówki, jedne z lepszych jakie udało mi się upiec. Dodatkowe punkty drożdżówki zdobywają za kruszonkę i bardzo słodkie morele.
Jeśli macie ochotę na kołoczki to koniecznie musicie wypróbować właśnie te. Wychodzi ich bardzo dużo około 16-20 szt, zależy jak duże zrobicie i znikają bardzo szybko, przynajmniej tak było u mnie.
Przepis znalazłam na pysznym blogu Marta-gotuje.pl, zmieniłam ich kształt, tak żeby zmieściło się więcej kruszonki.
Polecam!!

wtorek, 29 lipca 2014

Odwrócona tarta z morelami


Odwrócone tarty mają to do siebie, że po odwróceniu nie wyglądają zbyt okazale. Powiedziałabym jednak, że wyglądają niezwykle smakowicie, a o to chodzi w ciastach, więc wszystko jest tak jak powinno.
Tarta z morelami jest przepyszna, ciasto idealne, a owoce słodkie i rozpływające się, oczywiście można wykorzystać inne owoce, ale morele tak pięknie kuszą.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm mnie' Billa Grangera i gorąco Wam polecam.

czwartek, 24 lipca 2014

Łagodna sałatka z ogórków


Przedstawiam Wam przepis na sałatkę ogórkową, to moja pierwsza sałatka słoikowa w życiu, ale przyznaję, że udana. Mam jeszcze kilka przepisów do sprawdzenia, tylko muszę męża poprosić, żeby mi ogórki w dużych ilościach do domu dostarczył.
Sałatka jest bardzo prosta do wykonania, tylko krojenie zajmuje trochę czasu, chyba że macie sprzęt który Was wyręczy. Z tych 5 kg wyszło nam 16 średnich słoików, jeden już został pożarty i wydaje mi się, że pozostałe też nie będą długo czekać.
Przepis pochodzi z książki 'Przetwory' Olgi Smile i gorąco polecam!!

niedziela, 20 lipca 2014

Małdrzyki


Nazwa mołdrzyki jeszcze do niedawna, była mi całkowicie obca. Teraz te serowe placuszki, to jedne z ulubionych moich chłopaków. Zajadaliby się nimi z przyjemnością na śniadanie, obiad i podwieczorek. Przepis, który wszedł na stałe do mojego naleśnikowo-plackowego repertuaru, pochodzi z bloga White plate.
Chociaż robiłam je już wielokrotnie, nie miałam szansy zrobić lepszych zdjęć, spróbujcie zrobić dobre zdjęcie gdy małe i duże rączki już sięgają do talerza :)
Bardzo zachęcam Was do zrobienia tych placuszków, robi się je bardzo łatwo, a jedzenie ich sprawia ogromną przyjemność.
Podaję je z różnymi dżemami, z miodem lub bez niczego.

poniedziałek, 14 lipca 2014

Lody z czerwonej porzeczki


Dzisiejsza lodowa propozycja to jedna z moich ulubionych, głównie dlatego, że uwielbiam porzeczki. Nie wiem czy możecie sobie wyobrazić, że te lody są bardzo słodkie i jednocześnie bardzo kwaśne. Cudowne połączenie. Propozycja dla wszystkich, nawet dla tych, którzy nie posiadają maszynki do lodów. Nasza porcja już się skończyła, więc już nie długo zabieram się za kolejną, może tym razem z czarnych porzeczek. Tymczasem zapraszam Was na lody.

piątek, 11 lipca 2014

Tarta malinowa z bezą


Uwielbiam lipiec. Zjadam chyba tony owoców, a na pewno tyle znoszę do domu, żeby z przyjemnością ładować je do słoików. Słoiczków co raz więcej w spiżarce, a mnie ciągle mało.
Tym razem postanowiłam owoce wykorzystać w inny sposób i zachciało mi się tarty z malinami. Moje zachcianki mają to do siebie, że zaspokoiłam się jednym kawałkiem i całą resztę mogłam oddać rodzince, co było im bardzo na rękę.
Nieskromnie napiszę, że tarta wyszła pyszna i chociaż trochę przy niej zabawy, to warto się poświęcić, bo efekt zachwyca.
Zamiast malin można wykorzystać inne owoce np. truskawki, porzeczki, czy morele.
Przepis na bazie przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”.
Gorąco polecam!!

niedziela, 6 lipca 2014

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym


Pieczona kaczka, to jeden z naszych ulubionych niedzielnych/świątecznych obiadów. Coś jest takiego w tej kaczce, że buzia się uśmiecha na myśl o takim daniu. Jeszcze bardziej lubię jak kawałek kaczki zostanie na następny dzień i wtedy podsmażona na masełku sprawia nam przyjemność jeszcze większą. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki 'Okrasa kontra Pascal' i jest bardzo prosty, podaję z moimi małymi zmianami. Dlatego złamcie wszelkie opory przed pieczeniem kaczki i zafundujcie sobie pyszny obiad. Podawałam z czerwoną kapustą. Polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin