piątek, 27 czerwca 2014

Dżem truskawkowy bez dodatków


To już naprawdę ostatni moment, żeby zrobić sobie domowy dżem z truskawek. Truskawki, które kupiłam wczoraj były chyba najsłodsze z wszystkich, które w tym roku zjadłam. Dzisiaj już trochę droższe, ale nadal pyszne ostatnie truskawki kuszą. Dżem jest pyszny, a gdy otworzycie go środku zimy sami sobie podziękujecie, że go zrobiliście.
Więc polecam!! Szybko, szybko jeszcze zdążycie :)

niedziela, 22 czerwca 2014

Pissaladière


Jeśli macie ochotę na długo duszoną, karmelizowaną cebulę, to dzisiejszy przepis spełni Waszą zachciankę. Moją spełnił całkowicie. Przepis na Pissaladière jest bardzo prosty, a efekt wspaniały. Potrzeba tylko sporo czasu, żeby cebulę idealnie udusić.
Ciasto możecie zrobić grube i puszyste lub cienkie jak na pizze, wszystko zależy od tego jakiej dużej formy użyjecie i na co macie ochotę.
Żałuję tylko, że nie mogę Wam przekazać cudownego zapachu tego dania, bo wtedy dalibyście się skusić od razu.
Przepis pochodzi z bloga Liski White plate. Gorąco polecam !!

środa, 18 czerwca 2014

Pieczeń rzymska


Pieczeń rzymska chodziła za mną od dłuższego czasu, w końcu zrobiłam i nie żałuję. To danie to świetny pomysł, ponieważ za jednym zamachem robimy obiad i wędlinę na chlebek.
Zrobiłam z kilograma mięsa, ponieważ znam możliwości moich chłopaków, ale myślę, że z 500g też wyjdzie spora ilość. Co do mięsa mielonego, to bardzo nie lubię takiego pakowanego w garmażeryjne paczuszki, kupuję mięso i proszę Panią w sklepie o zmielenie, wtedy mam pewność co do jakości. Danie banalnie proste i wymaga od nas minimum wysiłku.
Składniki jak na klasyczne mielone, tylko odpada nam stanie nad patelnią, czy to nie brzmi dobrze :)
Podajemy na ciepło, albo na zimno na chlebie.
Polecam!!

niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Marzy mi się kilka dni wolnego, jednak jak na razie dużo się dzieje, więc na wolne przyjdzie poczekać. Na szczęście wydarzenia miłe i mało męczące, przynajmniej dla mnie, za to mój synek wylewa pot, grając mecz po meczu w te upalne dni.
W temacie jedzenie, a właśnie o to tutaj chodzi najbardziej, to truskawki zawładnęły mną jak co roku.
Z truskawek wyczarować można wiele smacznych deserów, nam oczywiście zachciało się ich na cieście drożdżowym, koniecznie z kruszonką.
Jestem szczęśliwą posiadaczką książki Elizy Mórawskej „Słodkie” i właśnie z tej książki pochodzi przepis na podstawowe ciasto drożdżowe. Truskawki można zastąpić innymi owocami, ale kruszonki pominąć nie można.
Ciasto bardzo proste, nawet dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych.
Gorąco polecam !!

środa, 4 czerwca 2014

Tarta z kapustą, boczkiem i cebulą


Zobaczyłam w sklepie piękny, chudy boczek i od razu w głowie znalazłam do niego zastosowanie.
Tak to jest gdy jedzenie rządzi człowiekiem, zachciało mi się jeszcze kapusty kiszonej, a że jakoś nie wypada jeść samej kapusty z boczkiem, skomponowałam sobie pyszną tartę.
Dzisiejsza tarta to taki mój wariant Quiche Lorraine.
Pamiętajcie, że jest pyszna na ciepło i na zimno, więc może od razu zrobić z podwójnej porcji, bo jedna to naprawdę szybko się skończy.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin