sobota, 29 marca 2014

Ciasto biszkoptowe z kandyzowanymi owocami


Idealne ciasto na sobotni lub niedzielny podwieczorek. Pyszny, lekki biszkopt ze słodką skorupką na górze, w środku pachnący cytryną i pomarańczą z dodatkiem suszonych lub kandyzowanych owoców. Miła odmiana dla babek, które często u nas goszczą. Ciasto może nie robi szalonego pierwszego wrażenia, za to po pierwszym kęsie, wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni.
Pomysł na ciasto pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigella Lawson, ale wprowadziłam spore zmiany, więc jeśli chcecie oryginał odsyłam do książki, ja podaję poniżej moją wersję.

poniedziałek, 24 marca 2014

Zapiekanka makaronowo - serowa


Nigdy nie robiłam zapiekanek makaronowo - serowych, bo obawiałam się, że nie przypadną mi do gustu. Miałam wrażenie, że to dosyć mdłe danie, takie bardziej dla dzieci. Jednak gdy wypróbowałam przepis z książki 'Nakarm mnie' Billa Granger, całkowicie zmieniłam zdanie.
Danie jest przepyszne, bardzo kaloryczne, ale warte swoich kalorii. Chrupiąca skorupka na górze, makaron w pysznym serowym sosie, lekki cytrynowo parmezanowy posmak, cudo.
Podane ilości wystarczą na 4 osób.
Polecam!!

piątek, 21 marca 2014

Ciasteczka maślane z rodzynkami


Ciasteczek to u mnie jak na lekarstwo, ale taka to moja natura, że wolę piec konkrety. Jeśli już się zabieram za pieczenie drobnych wypieków, to wychodzą mi raczej ciacha niż ciasteczka.
Własny mąż wyśmiał moje dzisiejsze wypieki, na szczęście co do smaku nie miał zastrzeżeń.
Baza do tego przepisu pochodzi z książki Nigelli „Jak być domową boginią”, sporo jednak zmieniłam, więc gdyby ktoś chciał piec według oryginału odsyłam do książki.
Więc zakładając, że macie więcej cierpliwości i zdolności manualnych powinno Wam wyjść z tego przepisu około 25-30 ciasteczek (mnie wyszło 16 ogromnych).
Ciasteczka są naprawdę smaczne, maślane, waniliowe, chrupiące, najeżone bakaliami i czekoladą.
Domowe wypieki są o wiele zdrowsze od tych sklepowych, więc zapraszam do pieczenia.

wtorek, 18 marca 2014

Makaronowa sałatka z tuńczykiem


Prosta, pyszna i mało fotogeniczna sałatka. Taką sałatkę w swoim repertuarze ma pewnie wiele z Was, ja dzisiaj podaję wersję, która nam wyjątkowo smakuje. Oczywiście można dorzucić do tej krótkiej listy jeszcze inne składniki, ale pamiętajcie, że czasami mało znaczy dobrze.
Sałatka dobra na imprezę, na szybki obiad, czy średnio lekką kolację :)
Można zjeść na ciepło, czyli zaraz po zmieszaniu z gorącym makaronem, ja jednak wolę jak ma czas się przegryź.
Ilości podane wystarczą dla 2-3 osób.
Ja się właśnie zajadam, a Wam gorąco polecam!!


składniki:
  • 300g makaronu (muszelki, świderki, rurki)
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju)
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 czerwona cebula lub zielona cebulka
  • 2 ogórki konserwowe - opcjonalnie
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dorzucić tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w kostkę warzywa i jajka oraz śmietanę i majonez.
Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać raz jeszcze.
Schłodzić.

Smacznego!!


niedziela, 16 marca 2014

Oponki z twarogiem


To moje drugie podejście do tematu oponek w i moim odczuciu, właśnie ten przepis jest bardziej udany. Dlaczego oponki właśnie teraz gdy dawno już po tłustym czwartku? Odpowiedź jest prosta, moje dziecko poczęstowane taką oponką, było zachwycone, a jeśli jemu coś smakuje to dla mnie najlepsza rekomendacja.
Dla dziecka wszystko ;) więc poprosiłam Agnieszkę J. o przepis i nasmażyłam.
Za przepis bardzo dziękuję bo oponki wyszły bardzo smaczne i zniknęły w błyskawicznym tempie.
Podane ilości wystarczą na dużą miskę oponek.
Gorąco Wam polecam!

czwartek, 13 marca 2014

Nowe Piwo Lorda i Nowe Ajerkuchy Magdy



Szczerze przyznaję, że od dawna myślałam, że piwo sygnowane naszym nazwiskiem to przyszłość mojego męża, ponieważ to on od dawna wspiera browary, nie ja, a tu taka niespodzianka :)

Dostałam paczkę od Lorda, gdzie wśród wielu upominków znalazłam także piwo z moim imieniem i nazwiskiem na etykiecie, wprawdzie tylko 4 sztuki, ale przyjemność duża, aż szkoda było otwierać.
Zostałam zaproszona do lordowskiej kampanii z nowym Somersby Blackberry.

Nowy smak piwa, a raczej Beer Drinka bardzo dobrze wypadł w mojej ocenie, mocno schłodzone smakuje idealnie, a do tego pięknie pachnie. Idealny wybór na wiosnę i lato !!
Zachęcona i skuszona pięknym zapachem piwa, postanowiłam zrobić eksperyment i użyłam go do zrobienia placków, które często robię w klasyczne wersji. Całkowita wariacja, klasyczne śląskie ajerkuchy z dodatkiem jabłka, podrasowane piwem Somersby Blackberry.
Wyszło wybornie, dlatego zapraszam po przepis.
Polecam!!

Ajerkuchy z jabłkami z dodatkiem piwa

składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki naturalnego cukru waniliowego
  • 1i1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200ml piwa Somersby Blackberry
  • proszek do pieczenia na czubku łyżeczki
  • 1 jabłko, obrane z wydrążonym ogryzkiem, pokrojone na grubsze plasterki

wykonanie:

Jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Następnie powoli dolać piwo i jeszcze raz przez chwilkę mieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, bardziej gęstą jak na klasyczne naleśniki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, a następnie łyżką nałożyć ciasto, ułożyć na nim plaster jabłka, lekko docisnąć i na górę wyłożyć jeszcze odrobinę ciasta, tak żeby przykryć jabłko.
Piec z obu stron, do lekkiego zarumienienia. Podawać z syropem klonowym lub dowolnym sosem.

Smacznego!!

środa, 5 marca 2014

Krówki


Krówki to słodkość nad słodkościami. Tak słodkie, że aż zęby bolą, ale właśnie takie są najpyszniejsze. Razem z moim synkiem uwielbiamy właśnie takie mocno waniliowe, maślane i lekko kruche. Nie jest to przysmak, który powtarzałabym często, jednak raz na rok lubimy sobie zrobić taką przyjemność i mocno zgrzeszyć w tym słodkim temacie.
Przepis pochodzi z książki 'Jak być domową boginią' Nigella Lawson.
Do wykonania krówek, przydatny może być termometr, jeśli jednak go nie macie to wystarczy przygotować miskę z zimną wodą i od czasu do czasu wpuszczać do niej próbkę krówkowej masy: kiedy stężeje, jest gotowa.
Przyda się foremka o wymiarach około 20 x 16cm wysmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin