środa, 26 lutego 2014

Tarta na kruchym cieście z bekonem i suszonymi pomidorami


Zauważyłam pewną prawidłowość w mojej rodzinie. Dania o okrągłych kształtach mają największe wzięcie, królują pizze i tarty, ale nie tylko zaliczają się także pączki, mufiny i torty :)
Przecież nie będę z tym walczyć, na inne kształty geometryczne pewnie też przyjdzie czas, a teraz żeby zaspokoić ten rodzinny nawyk, upiekłam pyszną tartę z rumianym i chrupiącym bekonem, z dodatkiem suszonych pomidorów, pachnącą rozmarynem. Od razu zaznaczę, że tarta jest tak smaczna, że jedna na pewno Wam nie wystarczy, proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, w razie czego odgrzewana jest równie dobra, albo i lepsza.

piątek, 21 lutego 2014

Kurczak w sojowej glazurze


Dzisiejszy przepis na pysznego kurczaka pochodzi z książki „Kuchnia chińska według Goka”.
To nowa pozycja w moim zbiorze, ale już kilka przepisów z tej książki woła do mnie 'zrób mnie'.
Kurczak w wersji, którą widzicie poniżej jest bardzo prosty do zrobienia, składniki też mało wymagające, więc zachęcam Was gorąco do zrobienia sobie pysznych udek na chińską modłę.
Kurczak wychodzi mięciutki, aromatyczny i ostry, więc uważajcie z papryczkami.
Podawałam ze smażonym ryżem, ale równie dobrze będą smakować z lekką sałatką.
Ilość wystarczy dla 2-3 osób.

czwartek, 13 lutego 2014

Mus czekoladowo - malinowy


Dzień zakochanych zagościł też na moim blogu, trochę czerwieni tego dnia nikomu nie zaszkodzi.
Jestem zdania, że każda okazja jest dobra, żeby przygotować naszym kochanym coś dobrego do zjedzenia, a walentynkowy dzień, aż się prosi o pyszności.
Skusił mnie przepis, który znalazłam w książce 'Jajka' Michela Roux, zmodyfikowałam go według swoich potrzeb i wyszedł bardzo przyzwoity słodki deser.
Bardzo polecam książkę i deser.

środa, 12 lutego 2014

Smażony ryż z jajkami na bekonie


Dzisiaj danie chińskie, błyskawiczne, ale na pewno nie z torebki. Przepis na to ekspresowe danie pochodzi z książki 'Kuchnia chińska' Ching-He Huang.
Jeśli ugotujecie wcześniej ryż i będzie czekał na Was w lodówce, to przygotowanie tego dania zajmie 10 minut. Danie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.
Zajadaliśmy się tym ryżem z ogromną przyjemnością, kilka składników, chwilka w kuchni i efekt gwarantowany. Polecam !!

składniki:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 jajka (ubite)
  • 80g surowego boczku w plasterkach, pokrojonego w drobną kostkę
  • 70g mrożonego groszku
  • 300g ugotowanego zimnego ryżu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (u mnie ciemny)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mielony biały pieprz

wykonanie:

Woka rozgrzać na dużym ogniu i wlać do niego olej. Wbić jajka, wymieszać i podsmażyć w taki sam sposób jak na jajecznicę. Potem zdjąć patelnię z palnika i wyjąć jego zawartość.
Do woka wrzucić pokrojony boczek i smażyć go tak długo, aż zbrązowieje i zrobi się chrupki.
Dorzucić mrożony groszek i podsmażyć około minuty, cały czas mieszając. Dodać również ryż i mieszać, aż się pokruszy.
Potem wrzucić do woka usmażone jajka i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić ją sosem sojowym, olejem sezamowym oraz szczyptą pieprzu.
Podawać od razu.

Smacznego!!

wtorek, 4 lutego 2014

Rozkoszna potrawka z odsmażanego kurczaka z warzywami, żurawiną i prażonymi migdałami


Dzisiaj sporo czasu zajęła mi walka z jakimś wrednym wirusem, który władował mi się do kompa w pracy i wysyłał zawirusowane wiadomości do moich znajomych na FB brrr. Prosta sprawa nie korzystać z FB w pracy ;) O wiele bardziej wolę spędzać czas w kuchni, więcej z tego pożytku i przyjemności. W przyjemnym otoczeniu mojej kuchni, w dobrym humorze stworzyłam o to taką potrawkę z której jestem bardzo zadowolona. Nawet więcej jak bardzo, bo po prostu bardzo nam smakowała, stąd też jej szumna nazwa, na którą rzeczywiście zasłużyła. Można podawać ją na ciepło i na zimno, ja dodałam ryż co sprawiło, że potrawka stała się konkretnym daniem, ale możecie pominąć ryż, a podać ją z ziemniakami.
Jeśli macie upieczonego kurczaka, który został z obiadu możecie wykorzystać go w tym przepisie, jeśli nie upieczcie nową porcję.
Postanowiłam w najbliższym czasie zdecydowanie wzbogacić rozdział drobiowy na moim blogu, dlatego spodziewajcie się więcej przepisów na kurczaki, indyki, kaczuszki i co tam się jeszcze nada.
Dzisiaj zapraszam Was na Rozkoszną potrawkę z odsmażanego kurczaka z dodatkiem warzyw, żurawiny i chrupiących płatków migdałowych.
Polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin