piątek, 31 stycznia 2014

Strucla z malinami, dżemem morelowym i cynamonem


Dzisiaj na zdjęciach migawki z nocnego pieczenia. Późną porą piecze mi się najlepiej, spokój cisza i zapach drożdży, to sprawia mi ogromną przyjemność.
Znalazłam cudny przepis na blogu White plate, na strucle pachnące latem.
Nadzienie zrobiłam z zamrożonych malin i dżemu morelowego, a dodatek cynamonu napełnił zapachem całą kuchnie.
Strucle pokroiłam w ten sposób za pomocą nożyczek, maliny częściowo wypływają w czasie pieczenia, ale w niczym to nie psuje cudowności tego wypieku. Strucla jest tak pyszna, że nie pozostaje mi nic innego tylko bardzo gorąco Wam ją polecić.

niedziela, 26 stycznia 2014

Mufiny z czekoladą i lentilkami


Wydawać by się mogło, że mufinki jak mufinki, ale szczerze powiem, że te wyszły wyjątkowo dobrze. Bardzo delikatne i przyjemne w smaku. Dodatek lentilek, albo innych czekoladowo nadzianych pastylek, powoduje, że dzieci nie mogły łapek oderwać od babeczek.
Dodatkowo moje mufinki zapakowałam do papilotek z motywem piłkarskim i w ten sposób powstały babeczki, które na turnieju piłkarskim mojego syna zniknęły jakie jedne z pierwszych. Upiekłam je ponownie, bo ciężko zdążyć zrobić zdjęcia, tak szybko znikają :)
Przepis powstał na bazie przepisu na mufinki z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson, tylko zmieniłam według moich potrzeb. Polecam !!

Z podanych ilości wychodzi około 12 mufinek.

składniki:
  • 75g masła
  • 200g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 75g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 200ml maślanki lub 100ml jogurtu naturalnego i 100ml mleka
  • 1 duże jajo
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 spora garść lentilek

wykonanie:

Masło stopić i lekko przestudzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C. W misce zmieszać sypkie składniki, a w wysokim naczyniu zmiksować maślankę z jajkiem i stopionym masłem.
Wlać płynne składniki do sypkich i łyżką delikatnie wszystko wymieszać.
Ciasta nie mieszać za długo, ważne żeby składniki się połączyły.
Dodać posiekaną czekoladę i lentilki i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto nałożyć łyżką do papilotek i piec przez 20 minut.
Mufiny powinny wyrosnąć i się zarumienić.


Smacznego!!

niedziela, 19 stycznia 2014

Pączki fit


Dzisiaj przepis na pączki fit, czyli odchudzona wersja karnawałowego przysmaku. Pączki pieczemy w piekarniku, a nie smażymy na głębokim tłuszczu, w tym właśnie tkwi ich sekret fit. Wiadomo, że nie smakują identycznie jak te smażone, ale są bardzo, bardzo dobre. Powstają z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta, są lekkie, pachnące i pyszne. Delikatnie obsypcie cukrem pudrem, do środka załadujcie domowej konfitury i odchudzone pączki gotowe. Z podanych ilości wychodzi około 12 pączków.
Przepis znalazłam na blogu Słodkie fantazje i gorąco polecam na tłusty czwartek :)

Inne karnawałowe przysmaki które uwielbiamy:

czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasto kajmakowe ze słonecznikiem

Bardzo rzadko mam okazję jeść domowe ciasto nie mojego wypieku. Tym razem ogromną przyjemność sprawiło mi ciasto, które miałam przyjemność zjeść na świątecznym spotkaniu w szkole w Chudowie. Udało się także drogą rozpytywania uzyskać wskazówki do przygotowania tego ciasta, autorce bardzo dziękuję. Ciasto okazało się bardzo proste, za to bez tych cennych wskazówek trudne było nam wpaść co się kryje w masie kajmakowej.
Wiedziałam, że to ciasto przypadnie do gustu mojemu dziecku, bo on kocha każde ciasto w których jest kajmak albo śmietana, a najlepiej oba składniki jednocześnie. Ciasto zrobiło furorę wśród małych i dużych, także bardzo polecam, nawet bez specjalnej okazji. Zróbcie sobie odrobinę przyjemności.

W dzisiejszym przepisie oprócz wskazówek na pyszne ciasto, znajduje się także przepis na biszkopt, który możecie wykorzystać do wielu różnych ciast lub tortów. Jeśli będziecie piec biszkopt na tort, pamiętajcie żeby zrobić go w mniejszej blaszce, wtedy biszkopt będzie wyższy i łatwiej będzie go pokroić.

piątek, 3 stycznia 2014

Porywająca sałatka z tortellini


Nazwę dla tej sałatki wymyślił mój synek, kiedy pomagał rwać listki sałaty na mniejsze kawałki. Najlepiej do jej przygotowania użyć świeżych tortellini, ale każde inne też się nadają. My akurat trafiliśmy na takie z łososiem, ale z innym nadzieniem też będą pasować. Można tą sałatkę wzbogacić o dodatkowe składniki, jajko czy ogórek, ale w tej minimalistycznej wersji już jest bardzo dobra. Bardzo polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin