sobota, 30 listopada 2013

Chili con carne z ryżem


Kuchnia meksykańska ze swoimi intensywnymi i rozgrzewającymi przyprawami wydaje się idealny na tą porę roku. Do przygotowania tego pysznego i kolorowego dania zainspirowałam się zaglądając na stronę Ale Meksyk. Oczywiście jest kilka moich zmian, bo przecież stan moich zapasów nie jest idealny.
Na początku mojej przygody z gotowaniem, byłam bardzo ostrożna z przyprawami, na szczęście mi przeszło, wy również przy przygotowaniu tego dania o ostrożności musicie zapomnieć i solidnie sypnąć ze swoich słoiczków. Zapraszam Was do zajrzenia w mój meksykański garnek. 

niedziela, 24 listopada 2013

Pijany Pan Michałek


Tym razem zacznę od ostrzeżenia!
Osoby, które nie mogą lub nie chcą jeść słodyczy proszone są o nie czytanie dalszej części posta. Ja staram się omijać słodycze, bo nie po to wylewam siódme poty w czasie treningów, żeby mi dupa od słodyczy rosła, ale przy tym cieście się złamałam i zjadłam nawet nie powiem ile :) Jeśli jeszcze czytacie, to znaczy, że tak jak ja przeszliście na ciemną stronę mocy (kochacie słodkie) i teraz mogę już tylko chwalić moje ciasto.
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Gotuję, bo lubię, która w dziedzinie ciast jest dla mnie inspiracją. Reszta przepisu to moje pomysły, powodowane głównie miłością do białych michałków i do ciast warstwowych. Co by nie robić ciasta nie da się bardziej odchudzić, każda warstwa jest konieczna, a całość jest warta grzechu. Jednym pocieszeniem dla łasuchów może być fakt, że ciasto jest bardzo sycące i nie da się go zjeść dużo za jednym posiedzeniem.
Gorąco Polecam!!

środa, 20 listopada 2013

Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną szynką


Komu tartę, komu? Tyle dzisiaj napiekłam, że nawet mamę udało mi się poczęstować, a przy moich głodomorach to rzecz niezwykła. Pyszne ciasto z sprawdzonego przepisu i nadzienie palce lizać. Do tego wszystkiego plastry wędzonej, swojskiej szynki i obiad można podawać.
Przepis na ciasto z niezawodnej książki 'Jajka' Michel Roux, a pomysł na farsz zainspirowany przepisem z jakiegoś programu tv, ale dokładnie nie pamiętam jakiego.
Ilości ciasta i farszu wystarczy na 1 formę do tart.
Polecam !!

sobota, 16 listopada 2013

Staropolski piernik dojrzewający


Połowa listopada to najlepszy moment, żeby zacząć myśleć o świętach, a już na pewno o kulinarnej stronie świąt. Planujemy, robimy listę zakupów i cieszymy się na samą myśl o czekających nas smakołykach. Postanowiliśmy też o prezentach pomyśleć wcześniej, żeby ominęło nas szaleństwo przedświątecznych zakupów. W tym roku nie przegapiłam momentu, w którym robi się pierwszy etap dojrzewającego piernika staropolskiego i jestem bardzo z siebie zadowolona :)
To był mój pierwszy raz z dojrzewającym piernikiem, więc postawiłam na przepis z najbardziej sprawdzonego i lubianego bloga jakiego znam Around the kitchen table i razem z Eweliną będę robić kolejny etap. Zmieniłam minimalnie i zmiany podaję w nawiasach.
Piękny zapach miodu, przypraw i cytrusów rozeszły się po całym domu i przyciągnęły domowników do kuchni. To nasze pierwsze sygnały świąt i zimy.
Jeśli się pospieszycie to jeszcze zdążycie zrobić. Pamiętajcie użyjcie dobrych składników, prawdziwego miodu, dobrego masła i niewoskowanych owoców.
Moje zdjęcia są już po tym jak piernik wylądował w lodówce, więc jest bardzo gęsty. Polecam !!

środa, 13 listopada 2013

Drożdżowe ślimaczki z budyniem


Drożdżowe wypieki sprawiają, że w całym domu pięknie pachnie, robi się przytulnie i może nawet trochę cieplej. Jeśli do tego te drożdżówki nadziane są budyniem to zbiera nam się na wspominki, bo przecież prawie takie same drożdżówki kupowała mi czasem mama do szkoły.
Oczywiście moje chłopaki nie zawiedli i drożdżówki zniknęły tak szybko jak się pojawiły.
Przepis pochodzi ze strony Wielkie żarcie, z moimi drobnymi zmianami. Gorąco polecam!

środa, 6 listopada 2013

Ciasto 'Lion' Król lew


Ciasto, które poniżej przedstawiam składa się z samych pysznych składników, więc skazane jest na sukces. Na samą myśl o tym cieście rosną mi boczki, ale to nic, akurat to ciasto warte jest każdej kalorii, a intensywny trening poradzi sobie z ich nadmiarem. Więc nie szukajcie wymówek tylko zróbcie i rozpieszczajcie swoje rodziny, bo ciasto wyjątkowo dobre i prezentuje się jak z dobrej cukierni. Nie wiem czy ciasto, ciastem powinno się nazywać, ponieważ dla mnie to bardziej deser, ponieważ nic tu się nie piecze, ale jakby nie nazywać zrobić trzeba.
Ciasto potrzebuje kilkunastu godzin w lodówce, więc trzeba o nim pomyśleć na dzień wcześniej niż nam będzie potrzebne.
Przepis z pysznego bloga Gotuję, bo lubię, który bardzo lubię i mam tam jeszcze na oku kilka przepisów. Podaję z moimi małymi zmianami.

sobota, 2 listopada 2013

Sałatka z brokułów i tuńczyka w sosie tysiąca wysp


Uwielbiam tuńczyka w sałatkach, jakoś tak na samą myśl o nim ślinianki bardziej pracują.
Co tu zrobić? Jak to co najprostszą, a zarazem najpyszniejszą sałatkę z sosem 1000 wysp. Podobny sos robiłam już kilka razy, ale nie wiedziałam, że posiada taką piękną nazwę. Przepis dokładnie na ten sos znalazłam na blogu Przepisoteka, a pomysł na taką sałatkę zaczerpnęłam z bloga Dorota smakuje. Pełna inspiracji zajrzałam do lodówki i zrobiłam swoją wersję sałatki, którą wy również możecie komponować i zmieniać do woli.
Gorąco polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin