czwartek, 26 września 2013

Domowe pierogi


Od zawsze wydawało mi się, że klejenie pierogów to nudy, a stworzenie dobrego ciasta na pierogi ciężkie, nic bardziej mylnego. Ciasto na pierogi robiłam według przepisu mojej mamy, chociaż o przepis było ciężko bo mama robi wszystko 'na oko', ale jakoś udało się stworzyć proporcje i okazało się, że to łatwizna. W klejeniu pierogów też można znaleźć pozytywy, przemyśleć kilka spraw lub poplotkować na głośnomówiącym :)
Jeśli ktoś z Was jeszcze się nie odważył robić pierogi, to bardzo zachęcam, te ze sklepu mogą się schować, domowe pierogi są o niebo lepsze.
Podaję proporcje na 500g mąki, starczy na pierogi dla 4 głodnych osób.
Nadziewać można czym kto lubi, u mnie gotowane mięso wieprzowe z przyprawami.

Ciasto na pierogi

składniki:
  • 500g mąki pszennej lub krupczatki
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
wykonanie:

Z mąki stworzyć kopiec, do środka wsypać sól, wlać olej i wodę, Wymieszać i wyrobić ciasto. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło można dosypać odrobinę mąki, ale z tych proporcji powinno wyjść odpowiednie ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką lub odpowiednią foremką wycinać kółka.
Każde kółko nadziać i sklepić palcami lub przy pomocy widelca.
Ja nadziewam gotowanym, zmielonym i przyprawionym mięsem wieprzowym, ale równie pyszne będą z każdym innym nadzieniem.

Smacznego!!

sobota, 21 września 2013

Cypryjska fasolada



Dla nas właśnie rozpoczął się czas jesiennych zup. Jesienią i zimą zupy to ulubione obiady moich chłopaków, szczególnie te gęste i pożywne, chociaż czystym rosół też uwielbiają.
Dzisiejszy przepis na zupę z fasoli, która nosi śliczną nazwę fasolada pochodzi ze strony Just abaut cyprus, a znalazłam ją na blogu Od kuchnii i podaję dalej, bo zupa godna polecenia.
Nie przeciągając podaję listę składników i zapraszam do gotowania.

sobota, 14 września 2013

Placek drożdżowy z śliwkami i kruszonką



Tendencja na wypieki drożdżowe stale na moim blogu wzrasta, ale co zrobić jak pogoda, aż się o to prosi, a sezonowe śliwki wręcz kochają drożdżowe ciasto. Czuję się wobec tego bezradna i piekę następne ciasto. Powiem szczerze, że to ciasto robiło się i jadło z taką samą przyjemnością. Wyjątkowo przyjemny przepis, a ciasto wyrasta tak cudnie, że prawie brakuje miejsca w blaszce.
Przepis znaleziony na blogu Illu Cucina i naprawdę warty jest polecenia.
Oczywiście nie tylko śliwki nadają się do tego ciasta, pięknie wyjdzie również z połówkami brzoskwiń, morelami czy nawet truskawkami.

wtorek, 10 września 2013

Maślane bułeczki z brzoskwiniami


Uwielbiam wypieki drożdżowe, ale to łatwo da się zauważyć zerkając na mój indeks przepisów.
Najbardziej lubię te małe wypieki rogaliki, bułeczki i kołoczki i gdy tylko znajdę jakiś inspirujący przepis, już wieczorem w kuchni zagniatam ciasto.
Tym razem przepis znalazłam na jednym z moich ukochanych blogów, czyli u Liski na White Plate.
Jestem zachwycona tymi bułeczkami, są zupełnie wyjątkowe. Cała wyjątkowość polega na tym, że bułeczka to głównie spory owoc, otoczony niewielką ilością ciasta. Je się je bardziej jak ciastka niż bułeczki, a do tego liczenie kalorii też możemy sobie odpuścić, bo przecież owoce to samo zdrowie.
Wyjątkowo pyszny wypiek, a do tego prosty w wykonaniu, nie bójcie się drożdżowego ciasta.
Do środka można wpakować różne owoce np. całą śliwkę, morelę, połówkę większej brzoskwini, lub całą malutką, wszystko oczywiście bez pestek. Dorzuciłam jeszcze po kostce cukru, ale to już jak kto lubi. Wychodzi około 10sztuk

niedziela, 8 września 2013

Danie, jakiego nie widzieliście



Dzisiaj zapraszam Was na przepis, z którego (niestety) korzysta wiele dzieci w naszym kraju.
Możemy postarać się to zmienić, więc zanim uznasz ten wpis i przepis za absurd, przeczytaj do końca.
Żeby nie przedłużać przejdźmy do przepisu i do sedna sprawy.


Pusty talerz

składniki:
  • 2szt niczego
  • 1 łyżeczka niczego
  • 20g rozpuszczonego niczego
  • szczypta niczego
  • szczypta świeżo zmielonego niczego
  • szczypta ostrego niczego


wykonanie:

Dwie sztuki niczego wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości, około 10 minut.
Do wody dorzucić 1 łyżeczkę niczego, po kolejnych 2 minutach odcedzić.
Ugotowane do miękkości nic wyłożyć na talerz, polać 20g rozpuszczonego niczego i przyprawić szczyptą niczego i niczego, nie zapomnieć o świeżo zmielonej szczypcie niczego.
Zajadać.
Smacznego!!



O co chodzi?

Chodzi o to, że tak łatwo możemy pomóc.
Podziel się Posiłkiem to ogólnopolski program społeczny, którego celem jest walka z niedożywieniem wśród dzieci, zainicjowany i prowadzony przez firmę Danone.

W ciągu 10 lat, dzięki różnym działaniom i programom m.in sprzedaż produktów oznaczonych logo programu – Talerzykiem, Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności Podziel się Posiłkiem, Koncertom i Programowi Granatowemu w ciągu 10 lat wydano już niemal 13 mln posiłków niedożywionym
dzieciom.

Jednak nadal wiele dzieci czeka na pomoc. Wszyscy możemy pomóc i sprawić, że 162 tysiące dzieci ze szkół podstawowych, które borykają się z problemem niedożywienia, otrzymają posiłek.
Wystarczy kupić jogurty Danone oznaczone logiem programu – Talerzykiem, w okresie od września do końca października 2013 roku. Dzięki temu każdy z nas może nie tylko zadbać o dietę swoją i swoich bliskich, ale i pomagać – część zysków ze sprzedaży produktów zostanie przekazana na ufundowanie posiłków.

Warto pomagać - to takie proste. Pomóżcie nam ufundować kolejny milion posiłków!

www.podzielsieposilkiem.pl
szczegóły znajdziecie na stronie www.podzielsieposilkiem.pl


wtorek, 3 września 2013

Lody jogurtowe z jeżynami i kokosem



Może to już nie do końca dobry czas, żeby podawać przepis na lody, ale po pierwsze dobry smak wyszedł, więc szkoda by było nie uwiecznić, a po drugie podobno jeszcze ma być gorąco.
Co wy na to, ja bym się nie obraziła gdyby słońce jeszcze dało o sobie znać :)
Lody były stworzone głównie z myślą o moim szwagrze, który uwielbia lody kokosowe i jeżyny.
Jeżyny własnoręcznie zbierane, poranione i ubrudzone ręce, aż prosiły się o nagrodę.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin