piątek, 31 maja 2013

Ciasto 3 Bit, czyli 3 x Hit



Wiele okazji, a ciasto cały czas to samo. Dzień Matki, Dzień Dziecka, czy festyn w przedszkolu, cały czas idealnie pasuje. Mowa tu o cieście, które pewnie wielu z Was bardzo dobrze już zna, a ja poznałam dopiero niedawno, czyli 3 bit, przeze mnie zwane 3xHit.
Ciasto jest fantastyczne, każda warstwa to hit, oczywiście ktoś może przyczepić się, że to bomba kaloryczna i ma rację, ale za to jak pyszna bomba. Trudno pobiegam trochę dłużej, ale nie odmówię sobie tego ciasta.
Najbardziej cieszy mnie to, że mój syn zachwycił się tym ciastem, poprosił nawet o dokładkę, a to u niego nie często się zdarza.
Korzystałam z przepisu ze strony Moje Wypieki, tylko zrobiłam z większych ilości. Podaję z moimi proporcjami i małymi zmianami.

poniedziałek, 20 maja 2013

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem gorgonzola



Bardzo często nachodzi mnie ochota na 'coś', no właśnie tylko na co. Czasami zadowoli mnie kawałek dobrej czekolady, a innym razem tylko 'coś' chrupiącego, może zaspokoić moje zmysły.
No właśnie chrupiące jedzenie zazwyczaj kojarzy się z niezdrowymi przegryzkami, typu chipsy czy frytki (chociaż frytki kocham miłością wielką), więc żeby nie sięgać do schematów pomyślałam sobie o chrupiącym cieście francuskim, które rozsypuje się pod naciskiem naszych zębów i od razu poczułam, że to może być właśnie to. Tak też się stało, z dodatkiem szpinaku i wyrazistego sera, powstała niebanalna pyszna i co najważniejsze chrupiąca tarta.
Gorąco Wam polecam!!

środa, 15 maja 2013

Kurczak z warzywami na chińską nutę



Uwielbiam chińskie dania, bardzo często sobie je funduję. Za każdym razem wychodzi trochę inaczej, w zależności od zawartości lodówki, ale mam też kilka szablonów, które z przyjemnością powtarzam, ponieważ wychodzą znakomicie.
Taki obiad to dla mnie przyjemność po ciężkim dniu. Robi się go szybko, smażenie to tylko parę chwil, najwięcej czasu spędzicie na krojeniu warzyw, ale jeśli macie dobry nóż, to nawet krojenie może stać się przyjemnością.
Dzisiejsza wersja z kurczakiem, to ukłon w stronę tych co na diecie i dla tych co nie lubią wieprzowiny. Pamiętajcie, że możecie wykorzystać warzywa na jakie tylko macie ochotę, nie ograniczajcie się moim szablonem.
Jeśli dzisiaj nie chce się Wam gotować, lub nie macie czasu nawet na krojenie, może zamówicie sobie jedzenie online. Istnieje kilka takich portali, dania chińskie znajdziecie m.in. na tym.

piątek, 10 maja 2013

Szarlotka idealna i wspólne pieczenie z dziewczynami



Zostałam zaproszona przez Pieczarkę MySię, do wspólnego pieczenia w zacnym towarzystwie. Chociaż wspólne pieczenie było tylko wirtualne, to i tak bardzo miłe. Szarlotka sprawiła ogromną przyjemność mojemu mężowi, a jak dowiedział się, że w całym cieście są tylko 4 łyżki cukru, bez wyrzutów sumienie poprosił o dokładkę.
Szarlotek piekłam już wiele, a tą zaliczam do tych bardzo udanych. Cieniutka warstwa pysznego ciasta na spodzie, jeszcze cieńsza warstwa ciasta na górze i mnóstwo prażonych jabłek. Cóż mogę jeszcze powiedzieć, szarlotka idealna!
Polecam!!

środa, 8 maja 2013

Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las



Tort Szwarcwaldzki stał się urodzinowym tortem mojego synka i chociaż wiśnie to nie jego ulubiony przysmak, za to ilość bitej śmietany przeważyła szalę i tort został zaakceptowany.
Najważniejsze w tym torcie, oprócz wiśni jest dobrej jakości kremówka, która nam się pięknie ubije i będzie smaczna. Kocham bitą śmietanę i chociaż to tego wypieku używa się jej bardzo dużo, to na pewno nie zdominowała tortu. Już się nie dziwię dlaczego ten tort jest tak popularny, warstwy idealnie się dopełniają i całość jest bardzo dobra. Świeże wiśnie byłyby najlepsze, jednak te z kompotu również wspaniale się sprawdziły.
Przepis pochodzi z strony Moje Wypieki i gorąco go Wam polecam.

W moim mieście jest dzielnica Czarny Las, ciekawa jestem czy ten tort jest tam popularny :)
Tym czasem dedykuję go mieszkance tej dzielnicy, bardzo fajnej babce - tak tak Tobie Kasiu :)

piątek, 3 maja 2013

Pikantne żeberka



Długi weekend trwa i chociaż pogoda się nie popisała to i tak jest bardzo przyjemnie. Pogoda nie rozpieszcza, więc rozpieszczamy się sami. 1 maja jak co roku u nas pod znakiem urodzin syna, przepis na tort i kilka udanych sałatek już nie długo, tymczasem zapraszam Was na pyszne żeberka.
Bardzo lubimy żeberka i chociaż mięsa na nich mało, warto je zrobić, ponieważ wynagradzają smakiem.
Jeśli będziecie mogli zamarynujcie je dzień wcześniej, niech sobie poleżą w lodówce, jeśli czasu brak, wystarczy 1-2 godziny marynowania, też będą dobre. Dzisiejsza wersja jest lekko pikantna, jednak nie piekielnie, więc nawet moje dziecko mięso chętnie wcinało.
Zapraszam Was na pyszny obiad.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin