środa, 30 stycznia 2013

Wuzetka z likierem baileys i 4 urodziny bloga


Czy może być gorsza pogoda, woda na chodnikach wlała nam się do butów, spadając z dachu resztki śniegu roztrzaskały się tuż pod moimi nogami. Jedno szczęście, że dzisiejszą rocznicę świętować będę w domu, bo gdzie lepiej można cieszyć się kolejną, już 4 rocznicą powstania mojego bloga. Tak to już 4 lata prowadzę tego bloga i sama sobie się dziwię, że tak długo dałam radę i nadal nie mam dosyć :) Nadal sprawia mi to przyjemność, a ilość przepisów, które chcę wypróbować, zdaje się nie mieć końca. Więc zapraszam do siebie na kolejny rok przygód w mojej kuchni.
Już dzisiaj przepis na Wuzetke, tymi ciastkami częstowała nas Babcia gdy przychodziliśmy z wizytą, były to jej ulubione ciastka. Dlatego postanowiła zrobić je własnoręcznie w postaci wuzetkowego torciku. Przepis na oryginalną wersję znajdziecie na blogu Moje wypieki, u mnie podaję z moimi zmianami.
Gorąco polecam!!

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Spaghetti sycylijskie z bakłażanem


Może to nie najdogodniejszy czas na danie z użyciem bakłażana, ale dałam się skusić. Zresztą w ogóle mam słabość do bakłażanów, uwielbiam ich delikatną i przyjemną powierzchowność :) ale wróćmy do gotowania. Przepyszny jest ten makaron z przepisu Jamiego Olivera, po prostu byłam zachwycona ilością smaku i jak to bywa z spaghetti, szybkością przygotowania.
Więc jeśli na swojej sklepowej drodze napotkacie 2 piękne bakłażany, to nie wahajcie się, to danie warto przygotować.

środa, 23 stycznia 2013

Stefanka


Stefanka to ciasto, które kojarzy się ze świętami lub ze świętowaniem, ja dzisiaj świętuję kolejne urodziny, dlatego zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo dziękuję za liczne życzenia i serdecznie Was ściskam.
Ciasto jest odrobinę pracochłonne, ale proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne. Miodowe ciasto, przełożone masą z kaszy manny smakowało nam wyśmienicie. Do tego polewa czekoladowa, która wieńczy dzieło i ciasto gotowe. Koniecznie zróbcie je z jedno dniowym wyprzedzeniem, ponieważ najlepsze jest kolejnego dnia, a przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku, będzie smaczne przez kilka dni, o ile zostanie chociaż kawałek. Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.

czwartek, 17 stycznia 2013

Jednogarnkowiec z kurczakiem, ziemniakami, oliwkami i fasolą


Czas wrócić ze słodkiej rzeczywistości ciast i ciasteczek, do rzeczywistości codziennych obiadów. Z obiadami w tygodniu to już zazwyczaj tak jest, że im szybciej da się je radę zrobić tym lepiej. Dlatego przepisy, które łączą ze sobą szybkość i łatwość przygotowania z wspaniałym smakiem, są dla mnie jak skarb. Właśnie takim przepisem się dzisiaj z Wami dzielę, oryginał wypatrzony na stronie Kwestia smaku, u mnie z moimi zmianami.
Już sama nazwa kusi i obiecuje prostotę, tak też jest w rzeczywistości, nie wiele trzeba, żeby zajadać się pysznym obiadem. Ilość dla 2-3 osób.
Polecam!!

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Piernik z bakaliami


 Przyznaję się bez bicia, że dzisiaj przepis zaległy. Co by nie napisać, to na piernik największe wzięcie już było. Jednak może ktoś ma jeszcze ochotę na takie ciasto pachnące świętami, albo komuś zostało przyprawy piernikowej, albo po prostu będzie jak znalazł za rok.
Przepis warty wypróbowania, piernik powstaje szybko, bez długiego oczekiwania, robi się bardzo prosto, a smakiem zadowala nawet tych bardziej wybrednych.
Znalazłam to ciasto na jednym z moich ulubionych blogu, czyli u Majki na Kalejdoskop Kulinarny.

wtorek, 8 stycznia 2013

Zdrowe brownie z czekoladą i daktylami

Bardzo przypadła mi do gustu nowa książka, która zagościła w mojej biblioteczce Bill Granger 'Nakarm mnie'. W pierwszej kolejności zabrałam się za przygotowanie właśnie tego ciasta, ponieważ uwielbiam daktyle, a jeszcze nigdy nie używałam ich w ten sposób. Zastosowanie daktyli powoduje, że ciasto jest mniej kaloryczne, słodycz i wilgoć w dużym stopniu pochodzi z daktyli. Dlatego nazwa zdrowe brownie, ma swoje pokrycie w rzeczywistości. Jednak co najważniejsze ciasto jest bardzo dobre, a powiedziałabym nawet, że pyszne. Do wykonania tego ciasta nie potrzeba wielu składników, już dzisiaj możecie się cieszyć smakiem tego brownie. Dla tych, którzy właśnie zastanawiają się gdzie można kupić daktyle, to ja w bardzo dobrej cenie kupuję je w bardzo dużym sklepie na literkę T.

czwartek, 3 stycznia 2013

Terrina z matiasów z kiełkami na pumperniklu


Przepis na terrine zobaczyłam na stronie o! kuchnia i poczułam się tak bardzo skuszona, że postanowiłam również przygotować. Moją terrine zrobiłam na święta, ale z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz, ponieważ rodzinka łącznie z najmłodszym smakoszem, była zachwycona. Głównym składnikiem jest śledź i twaróg, ale dopiero w połączeniu z wszystkimi dodatkami tworzy idealną całość. Niczego bym nie pominęła w przygotowaniach, uwielbiam cebulę zamarynowaną w ten sposób, chrupkość kiełków i bazę z pumpernikla lub innego ciemnego chleba.
Pamiętajcie, że trzeba to danie przygotować co najmniej na 2 godziny przed podaniem, ponieważ obowiązkowo musi tyle postać w lodówce.
Idealne jako przystawka, gorąco polecam!!


wtorek, 1 stycznia 2013

Likier domowy Baileys


Po obfitych świętach, po których dieta okazała się konieczna :), po wesołym sylwestrze nadszedł czas na kolejny rok :) Jednak nim tak zupełnie przejdziemy do wcale nie szarej rzeczywistości, u mnie znajdziecie jeszcze kilka świąteczno – imprezowych przepisów.
Dzisiaj wydaje mi się, że najlepszy czas na podanie przepisu na bardzo smaczny likier, którym raczyliśmy się w święta, ale i teraz bardzo nam smakuje do wieczornej kawy.
Przepis znalazłam na niezawodnym blogu Majanowe pieczenie. Gorąco Wam polecam przygotowanie tego likieru, tylko pamiętajcie na starcie, że likier przed degustacją musi odstać 2-3 dni, aby uzyskać pełny smak.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin