Strony

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Szarlotka z herbatnikami i kisielem



Przepisów na szarlotkę znajdziecie już u mnie kilka, ale tak bardzo lubię to ciasto, że mam ochotę spróbować go w różnych wersjach. Dzisiejsza wersja z kisielem i herbatnikami to kolejna udana, bo tych nie udanych tu nie pokazuję :) Ten przepis znalazłam na cudnym blogu Pieczarka Mysia i serdecznie Wam polecam, zmieniłam tylko odrobinę.
Zróbcie przyjemność sobie i swoim bliskim.


składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • kisiel cytrynowy (może też być inny smak)
dodatkowo:
  • 100g herbatników np. petitki
  • 4-5 łyżek mleka
wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Pokruszyć herbatniki przy pomocy wałka lub blendera i odłożyć.

Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać cukier, masło, jajka i wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Ciasto należy podzielić na dwie porcje.

Formę o wymiarach około 25cm x 35cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Następnie rozłożyć połowę ciasta na spód formy – jeśli ciasto będzie się lepić, pomóc sobie, obsypując dłonie mąką.

Wstawić formę z ciastem do piekarnika i podpiec przez około 15 minut.

W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać kisiel i dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wysypać połowę pokruszonych herbatników, następnie wyłożyć jabłka, posypać resztą ciasteczek. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na górze ciasta i piec jeszcze przez 30-35 minut do uzyskania złotego koloru.
Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!

15 komentarzy:

  1. A takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi i wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami uwielbiam takie mokre ciasta, wygląda pysznie ta szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana! Wyszła Ci obłednie pysznie! :) Brawo! Chetnie bym zjadla kawałek Twojej szarlotki w Twoim towarzystwie ;D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu, szarlotka wyglada przepysznie. Zjadlabym nawet dwa kawalki chociaz za szarlotkami nie przepadam :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda , ja podam adres a ty mi kilka kawałków podeślesz , dobrze ?:D
    pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna szarlotka. Chętnie bym zjadła taką. Oj chętnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego przepisu na szarlotkę nie znam więc wypróbuje, wygląda smakowicie, że aż ślinka cieknie,,,pozdrawim wiosennie,,,

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna!
    I jak ładnie się prezentuje.
    Chciałabym spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotki i z chęcią wypróbowałabym "nowej odmiany" tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbuję dziś z kisielem truskawkowym, bo tylko taki mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. najważniejsze to mieć dobry pomysł :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej wersji jeszcze nie spotkałam! Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moze glupie pytanie, ale kisiel trzeba zrobic, czy Po prostu dosypac proszku do tych jablek?

    OdpowiedzUsuń
  15. nie ma głupich pytań :) kisiel wsypujemy do jabłek w postaci proszku :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)