W święta zajadaliśmy się pysznym
sernikiem kajmakowym. Był naprawdę wyjątkowo dobry. Dlatego ten
pyszny serniczek polecam Wam nie tylko na święta, ale w każdej
chwili, gdy tylko macie ochotę na coś wyjątkowo dobrego i lubicie
oczywiście serniki. Przepis na to ciasto pochodzi z cudownego bloga
White
Plate.
Górna warstwa kajmaku jest cudowna, do
tego zrównoważona lekko słonym herbatnikowo-orzechowym spodem, no
i sernik główny bohater, jest boski.
W mojej wersji zwiększyłam ilość
składników o 1/3 i upiekłam sernik w większej formie, podaję z
moimi zmianami.
składniki:
spód:
- 70g orzechów solonych
- 100g ciasteczek be-be
- 40g masła
- 1i1/2 łyżki cukru
Spód tortownicy wyłożyć papierem do
pieczenia i wysmarować masłem boki (u mnie tortownica o średnicy
28cm, z wysokim brzegiem). Składniki na spód zmielić w melakserze,
orzeszki można zmielić albo posiekać. Wyłożyć gotową masę na
spód, wyrównać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez
około 10 minut.
masa:
- 400g masy kajmakowej/ krówkowej
- 70g masła
- 130g cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 800g sera trzykrotnie mielonego (u mnie nawet 1kg)
- 2 łyżki mąki pszennej
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i wanilią,
dodać 200g kajmaku (reszta będzie potrzebna do polewy) i utrzeć na
gładką masę, a następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce
sera i mąki. Na koniec dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na wcześniej
podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika,
nagrzanego do 180'C. Piec przez 45-50 minut (u mnie prawie 60min). Po
30 minutach należy sprawdzić czy sernik zbyt szybko się nie
rumieni i ewentualnie przykryć folią aluminiową.
Piekarnik wyłączyć i ostudzić
sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć i
przygotować polewę.
polewa:
- 200g masy kajmakowej
- 4 łyżki mleka
- 2 kopiaste łyżeczki masła
wykonanie:
Masę kajmakową włożyć do rondelka,
dodać 4 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie
się płynna. Zdjąć z ognia, dodać 2 kopiaste łyżeczki masła i
dokładnie wymieszać.
Polewą polać wierzch całkowicie
ostudzonego sernika.
Do dekoracji można użyć prażonych
płatków migdałów.
Wstawić do lodówki na minimum 1
godzinę.
Smacznego!!
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto z najlepszą, obłednie słodką masą. To połączenie chyba nie mogłoby nie przejść... :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a smakowała jeszcze lepiej- dzięki Magduś za wszystkie świąteczne smakołyki :)
OdpowiedzUsuńwow! uwielbiam smak kajmaku więc i taki sernik bym pożarła z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńSernika nie jestem w stanie odmówić, a szczególnie tak pysznie wyglądającego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjuż dawno chciałam zrobić TEN sernik... aż mi ślinianki wariują na hasło kajmak...
OdpowiedzUsuńRobiłam potwierdzam jest pyszny, tylko ja nie dodaję cukru, bo dla mnie kajmak jest wystarczająco słodki ;)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek Magda! uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny sernik!
OdpowiedzUsuńMuszę go kiedyś spróbować. Koniecznie.
OdpowiedzUsuńOdkąd ten przepis ukazał się u Liski, robiłam go już kilkanaście razy. I od kilku lat króluje we wszelkie święta. Uwielbiam go. Jest doskonały doskonałością sernika, tylko jak kiedyś chciałam przeliczyć ile ma kalorii to... :-DD
OdpowiedzUsuńSernik z kajmakiem smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńto moja słabość: kajmak z sernikiem! gdyby nie kalorie, to jadałabym codziennie:)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, nie dość że sernik to jeszcze kajmakowy :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńser i kajmak, jak dla mnie połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTez zrobiłam z przepisu Liski, ale cieszę się, żę u Ciebei jest powiększona lista skladników. Też robię na większą blaszkę, a i tak sernik znika po jednym dniu...:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sernik! Robiłam według przepisu Liski, ale wyszedł w tortownicy o średnicy 22 cm dosyć niski. Czy zwiększona tu ilość składników nadaje się na tortownicę 26 cm (normalna wysokość), czy sernik może wyjść dla odmiany za wysoki?
OdpowiedzUsuńZgadza się, że samego kajmaku w masie jest tu mniej niż u Liski, pomimo, że innych składników jest więcej? :)
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Nadaje się na tortownicę o średnicy 26cm i nie będzie za wysoki. U mnie w tortownicy 28cm wyszedł tak trochę więcej jak na połowę wysokości.
OdpowiedzUsuńCo do kajmaku jest go mniej w cieście niż u Liski, ale nam w zupełności wystarczyło w połączeniu z kajmakową polewą. Bardzo lubię ten sernik i gorąco polecam :)