Strony

wtorek, 26 marca 2013

Rolada śmietankowa z ryżem dmuchanym w masie kajmakowej

       

      W deserach szaleńczo uwielbiam ryż preparowany, dalej zwany dmuchanym. Dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis, w którym go wykorzystałam, nieskromnie powiem, z sukcesem. Pyszna biszkoptowe ciasto, śmietana i ryż dmuchany wmieszany w masę kajmakową, to mieszanka, która zapewniła nam pyszny, niedzielny deser.
W tym przepisie nie ma nic trudnego, polecam go nawet tym, którzy rzadko używają piekarnika.
Masę kajmakową można zrobić samemu, gotując mleko skondensowane, lub kupić już gotową. Ta druga opcja zdecydowanie skraca nam czas przygotowania ciasta.
Polecam gorąco!!
składniki na biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3i1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1i1/2 łyżki gorącej wody z esencją waniliową
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
pozostałe składniki:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej,gorzkiej)
  • 400g gotowej masy kajmakowe (krówkowej)
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 szklanki ryżu dmuchanego

wykonanie:

Biała ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i dalej miksować. Następnie wrzucić żółtka i jeszcze chwilkę miksować. W innej misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Mąki połączyć z zmiksowanymi składnikami, dodać wodę z esencją waniliową i wszystko delikatnie wymieszać teraz już za pomocą łyżki.

Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 8 minut.

Lnianą ściereczkę wysypać cukrem waniliowym (dałam też trochę brązowego cukru).
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości zimnej wody. Odstawić na moment do lodówki.

Masę kajmakową przełożyć razem z masłem i czekoladą do rondelka i rozpuścić, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wsypać ryż preparowany, dokładnie wymieszać. Odstawić na 3 minuty.
Rozwinąć roladę i rozsmarować na niej masę kajmakową z ryżem, na to wyłożyć śmietanę, zostawić wolny brzeg ciasta.
Ponownie zwinąć roladę i wstawić do lodówki na kilka godzin (ja szczelnie opakowałam ją w folię aluminiową).

Ciasto kroić w cienkie plasterki i podawać.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!
   

21 komentarzy:

  1. wczoraj w przypływie entuzjazmu kupiłam dwie paczuszki preparowanego ryżu. i teraz będę wymyślać do czego go wykorzystać:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpowiedzcie gdzie kupić ryż dmuchany(ostatnio widzę tylko prażony). Rolada wygląda wspaniale i chętnie ją zrobię na Święta. Życzę samych smakowitości na Święta. Całuski

    OdpowiedzUsuń
  3. Preparowany ryż- smak dzieciństwa ;3
    + masa krówkowa strzał w 10 ! <3




    Zapraszam:www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny pomysł na roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rany jaka cudna rolada! Nigdy nie robiłam rolady a o pomyśle z ryżem dmuchanym i masą kajmakową słyszę 1 raz. Wygląda bardzo smacznie!
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie wygląda:) chętnie bym zjadła plasterek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ładna roladka! :) Ryż jest super, przykład - ostatnie brownie, no nie?:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko Twoje brownie to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi się podoba Twój pomysł na roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gdzie mozna kupic dmuchany ryż? oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. kupuję w kauflandzie, znajdziesz go koło chipsów, ostatnio widziałam też w żabce :)
    nazywa się ryż preparowany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oo, bardzo fajny sposób na wykorzystanie ryżu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis, roladka wygląda apetycznie. Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja akurat za ryżem dmuchanym nie przepadam, ale taką roladę z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  15. Rolada bardzo fajna, po ilości komentarzy widać, że przepis przypadł do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Rolada na bogato! Pomysłowo Madziu! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała rolada!
    Dodatek preparowanego ryżu bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  18. Rany, ta rolada to prawdziwa rozpusta!:-)
    Zdrowych i Wesołych świąt!:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawi mnie smak ryżu w cieście :)
    Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawi mnie smak ryżu w cieście :)
    Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)