W
deserach szaleńczo uwielbiam ryż preparowany, dalej zwany
dmuchanym. Dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis, w którym go
wykorzystałam, nieskromnie powiem, z sukcesem. Pyszna biszkoptowe
ciasto, śmietana i ryż dmuchany wmieszany w masę kajmakową, to
mieszanka, która zapewniła nam pyszny, niedzielny deser.
W
tym przepisie nie ma nic trudnego, polecam go nawet tym, którzy
rzadko używają piekarnika.
Masę
kajmakową można zrobić samemu, gotując mleko skondensowane, lub
kupić już gotową. Ta druga opcja zdecydowanie skraca nam czas
przygotowania ciasta.
składniki
na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 3i1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1i1/2 łyżki gorącej wody z esencją waniliową
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
pozostałe
składniki:
- 400ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 tabliczka czekolady (mlecznej,gorzkiej)
- 400g gotowej masy kajmakowe (krówkowej)
- 3 łyżki masła
- 2-3 szklanki ryżu dmuchanego
Biała
ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i dalej miksować.
Następnie wrzucić żółtka i jeszcze chwilkę miksować. W innej
misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Mąki połączyć z
zmiksowanymi składnikami, dodać wodę z esencją waniliową i
wszystko delikatnie wymieszać teraz już za pomocą łyżki.
Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 8 minut.
Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 8 minut.
Lnianą
ściereczkę wysypać cukrem waniliowym (dałam też trochę
brązowego cukru).
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.
Śmietanę
ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę
rozpuszczoną w minimalnej ilości zimnej wody. Odstawić na moment
do lodówki.
Masę
kajmakową przełożyć razem z masłem i czekoladą do rondelka i
rozpuścić, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wsypać ryż
preparowany, dokładnie wymieszać. Odstawić na 3 minuty.
Rozwinąć
roladę i rozsmarować na niej masę kajmakową z ryżem, na to
wyłożyć śmietanę, zostawić wolny brzeg ciasta.
Ponownie
zwinąć roladę i wstawić do lodówki na kilka godzin (ja szczelnie
opakowałam ją w folię aluminiową).
Ciasto
kroić w cienkie plasterki i podawać.
Przechowywać
w lodówce.
Smacznego!!
wczoraj w przypływie entuzjazmu kupiłam dwie paczuszki preparowanego ryżu. i teraz będę wymyślać do czego go wykorzystać:-))
OdpowiedzUsuńPodpowiedzcie gdzie kupić ryż dmuchany(ostatnio widzę tylko prażony). Rolada wygląda wspaniale i chętnie ją zrobię na Święta. Życzę samych smakowitości na Święta. Całuski
OdpowiedzUsuńPreparowany ryż- smak dzieciństwa ;3
OdpowiedzUsuń+ masa krówkowa strzał w 10 ! <3
Zapraszam:www.cojapieke.blogspot.com
Ale świetny pomysł na roladę :)
OdpowiedzUsuńRany jaka cudna rolada! Nigdy nie robiłam rolady a o pomyśle z ryżem dmuchanym i masą kajmakową słyszę 1 raz. Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńhttp://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/
Masa kajmakowa<3
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:) chętnie bym zjadła plasterek:)
OdpowiedzUsuńJaka ładna roladka! :) Ryż jest super, przykład - ostatnie brownie, no nie?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Majanko Twoje brownie to mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba Twój pomysł na roladę :)
OdpowiedzUsuńgdzie mozna kupic dmuchany ryż? oryginalny pomysł!
OdpowiedzUsuńkupuję w kauflandzie, znajdziesz go koło chipsów, ostatnio widziałam też w żabce :)
OdpowiedzUsuńnazywa się ryż preparowany :)
Oo, bardzo fajny sposób na wykorzystanie ryżu. :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, roladka wygląda apetycznie. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńJa akurat za ryżem dmuchanym nie przepadam, ale taką roladę z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńRolada bardzo fajna, po ilości komentarzy widać, że przepis przypadł do gustu.
OdpowiedzUsuńRolada na bogato! Pomysłowo Madziu! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńDodatek preparowanego ryżu bardzo mi się podoba.
Rany, ta rolada to prawdziwa rozpusta!:-)
OdpowiedzUsuńZdrowych i Wesołych świąt!:-)
Ciekawi mnie smak ryżu w cieście :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis :)
Ciekawi mnie smak ryżu w cieście :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis :)