Strony

środa, 23 stycznia 2013

Stefanka


Stefanka to ciasto, które kojarzy się ze świętami lub ze świętowaniem, ja dzisiaj świętuję kolejne urodziny, dlatego zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo dziękuję za liczne życzenia i serdecznie Was ściskam.
Ciasto jest odrobinę pracochłonne, ale proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne. Miodowe ciasto, przełożone masą z kaszy manny smakowało nam wyśmienicie. Do tego polewa czekoladowa, która wieńczy dzieło i ciasto gotowe. Koniecznie zróbcie je z jedno dniowym wyprzedzeniem, ponieważ najlepsze jest kolejnego dnia, a przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku, będzie smaczne przez kilka dni, o ile zostanie chociaż kawałek. Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.

składniki na ciasto miodowe:
  •  2 jajka
  •  250 g masła
  •  1 szklanka cukru pudru
  •  150 g sztucznego lub naturalnego miodu
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 torebka cukru waniliowego
masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
nasączenie:
  • 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
polewa czekoladowa:
  •  150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
  •  50 g miękkiego masła
Do posypania (niekoniecznie):
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
wykonanie
ciasto:

Przygotować formę o wymiarach około 20x30 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Zagnieść ciasto z podanych składników, a następnie podzielić je na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku, każdy przez 15 minut.

masa:

Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.

Polewa czekoladowa :

Czekoladę roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.

Wykończenie ciasta:

Na paterze ułożyć papier do pieczenia, a na nim pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować ½ masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połową masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!

15 komentarzy:

  1. Najlepszego dla Ciebie! A cisto rewelacja, warte grzechu!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto, a tak dawno nie jadłam! :) musze nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam stefankę. Jak ja pierwszy raz jadłam zastanawiałam się czemu takie pyszne ciastko ma takie pospolite męskie imię. Ale sama się nigdy nie pokusiłam o pieczenie. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z ukochanych moich ciast :)
    a za uwagę do do tagowania dziękuję, sama nie wiem czemu tak zrobiła, poprawione już zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ktore to juz urodzinki? 18-ste? :))) Wszystkiego najlepszego Kochana :) Spelnienia marzen i duuuzo szczescia :) Oczywiscie ciastem sie czestuje. Wyglada wspaniale.

    Sciskam Cie mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie śliczne Ci wyszło! moja stefanka była jaśniejsza, to pewnie wina deficytu miodu. Ale ciasto jest baardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz, że jej nigdy nie robiłam i nawet nie jadłam?
    Myslę o tym cieście od jakiegoś czasu, muszę w końcu upiec:)
    A u Ciebie wygląda tak pysznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwierzysz, ze jeszcze nigdy nie jadlam stefanki? Wyglada kuszaco!
    Wszystkiego dobrego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis, może w końcu zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś piekłam stefanki, dobrze, że mi przypomniałaś....pozdrawiam cieplutko....

    OdpowiedzUsuń
  11. noo stefanki robi się na święta rodzinne ;) też mi się z tym kojarzy

    OdpowiedzUsuń
  12. Stefanka wygląda przepysznie i pewno równe pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)