sobota, 29 grudnia 2012

Warzywa podsmażane five-a-day i wieprzowina


Po tych wszystkich świątecznych wyżerkach, marzyła mi się na obiad solidna dawka warzyw. Więc od razu sięgnęłam po inspirującą mnie w tym kierunku książkę 'Kuchnia Chińska' Ching-He Huang.
Podaję przepis dla 2-3 osób, który wzbogaciłam o dawkę mięsa, ponieważ moje chłopaki są mięsożerne, wy jednak mięsa nie musicie dodawać. Kompozycję warzywną można modyfikować, opierając się na tym co mamy w lodówce, pamiętajcie tylko o głównej zasadzie: twarde warzywa należy wrzucać do woka na początku, miękkie na samym końcu.
Dodatek nerkowców wydaje mi się w tym przypadku konieczny, więc jeśli możecie je kupić nie rezygnujcie z tej przyjemności. To danie pomimo tego, że wymaga kilku składników, których nie używacie na co dzień, jest tak smaczne, że warte wysiłku.
Dla mnie to wspaniała propozycja na sylwestrową kolację, może się skusicie.

niedziela, 23 grudnia 2012

Życzenia Świąteczne i Śliwki w Czekoladzie


Do tych zakrapianych śliwek w czekoladzie, oprócz przepisu chciałam dołączyć życzenia.
Zdrowych, rodzinnych i pięknych Świat Bożego Narodzenia. Samych udanych wypieków, wielu przysmaków i wielkiej rodziny przy stole, żeby miał kto to wszystko zjeść. Do zobaczenia po Świętach.

Tym czasem jeszcze szybki przepis na śliwki w czekoladzie, solidnie zakrapiane rumem.
To nawet nie przepis, a dobry pomysł. Jeśli lubicie sklepowe śliwki w czekoladzie, to po zjedzeniu tych zrobionych własnymi rękami, po te z półki już nie sięgniecie. Jeśli się postaracie, jeszcze zdążycie zrobić, ponieważ potrzebne są tylko 3 składniki. Ja robiłam z kilograma śliwek, ponieważ u mnie chętnych wielu, a wy dostosujcie proporcje do swoich możliwości.

czwartek, 20 grudnia 2012

Jabłecznik z oliwą i orzechami włoskimi


Nazwa tego ciasta jest moim zdaniem zbyt skromna. Ten kawałek ciasta jest tak naładowany przysmakami, że wzbudza tylko pozytywne emocje. Dodatki typowe jak na tą porę roku: cynamon, orzechy, rodzynki, rum, wszystko znajdziecie w tym wypieku. Bardzo konkretne, gęste i ciężkie ciasto, czyli dokładnie takie jak lubię. Dodatkowo w przepisie użyto oleju z orzechów włoskich, a że zostałam takim właśnie obdarowana przez kuzynkę, więc tym chętniej zabrałam się do pieczenia. Przepis na jabłecznik z oliwą i orzechami włoskimi pochodzi z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Gorąco polecam!!

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Świąteczna beza Pawłowej


Beza Pawłowej w świątecznej oprawie, którą przedstawiam Wam poniżej, jest cudownie smaczna. Może nie jestem obiektywna, bo bezę kocham miłością szaloną, jednak tak samo zachwyceni byli wszyscy, którzy mieli okazję bezy spróbować. To taki idealny zestaw, chrupiąca i lekko ciągnąca się beza, pyszna śmietana kremówka i sprężyste, soczyste pestki granatu. Granat bardzo tutaj pasuje, a że właśnie w tym czasie w sklepie bez problemu można go kupić, więc zachęcam tym bardziej. Beza w takim wydaniu wygląda bardzo świątecznie, zachwyca ludzi smakiem, więc czego można chcieć więcej. Idealny wypiek na świąteczny deser.
Przepis pochodzi z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Uwielbiam i gorąco polecam!!

czwartek, 13 grudnia 2012

Kaczka faszerowana pieczarkami


W całym świątecznym planowaniu, znalazło się i miejsce dla kaczuszki, która idealnie będzie pasowała na rodzinny obiad w 1 lub 2 święto. Przepis na tą kaczkę wypróbowałam już dwa razy i za każdym razem była idealna, jednak do tej pory nie udało mi się przepisu udokumentować zdjęciem. Tym razem się udało, chociaż musiałam ją wyrwać już spod noża , zdjęcia robione na szybko, jednak mam nadzieję że przedstawią Wam jak pyszny był ten ptak. Pieczarki, które umieszczamy w środku, przechodzą smakiem kaczki i są wspaniałym dodatkiem do obiadu, więc nic się nie marnuje.
Przepis pochodzi z bloga Paleta Smaku i gorąco Wam polecam ten przepis i wiele innych.
Jeśli zostanie Wam kawałek kaczki, to mięso odgrzane następnego dnia na masełku smakuje cudownie.

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Świąteczne herbatniki maślane


 W wypieku ciasteczek oprócz smaku, bardzo ważne jest to, żeby po upieczeniu utrzymywały wymagany kształt. Nikt nie lubi rozlanych i przerośniętych kształtów swoich pierniczków, czy herbatników, jeśli wycinamy piękne kształty chcemy, żeby takimi pozostały.
Właśnie dla tych wymagających jest ten przepis, który znalazłam w książce Nigelli, herbatniczki oprócz tego, że są bardzo smaczne, po upieczeniu zostają dokładnie takie jakie jakie powinny . Moje dziecko bardzo rozsmakowało się w tych ciasteczka, zajadał się nimi bez żadnych dodatków. Jednak jeśli macie ochotę się odrobinę pobawić, można je pięknie polukrować i ozdobić. My zajadaliśmy się takimi posypanymi cukrem pudrem. Polecam !!

wtorek, 4 grudnia 2012

Lasagne bolognese


Bardzo lubię grudzień w mojej kuchni, wtedy tak dużo się dzieje. Już rozpoczęłam wypróbowywanie świątecznych przepisów, żeby na czas Wam je przedstawić. Jednak jeszcze póki co przepis na obiad, przecież oprócz słodkości coś trzeba jeść i wykarmić rodzinkę.
Dziś przepis, który zaczerpnęłam z bardzo ciekawego bloga Smakiem..., przepis jest długi i nie ukrywajmy trochę roboty przy tym jest, jak to zwykle przy lasagne, jednak naprawdę warto. Nic trudnego w tym przepisie nie znajdziecie i chociaż może Was odstraszyć ilością działań, które trzeba wykonać, nie poddawajcie się, będziecie zachwyceni efektem końcowym, a Ci którzy będą mieli okazję spróbować, będą w niebo wzięci.
Ilości podane wystarczą na przygotowanie lasagne w naczyniu o wymiarach 20x25cm, albo odrobinę większym. Przepis z moimi drobnymi zmianami.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin