piątek, 28 września 2012

Rozwiązanie konkursu

Witam

Bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie z firmą 'Konspol'. Propozycji na wykorzystanie kabanosa w przekąskę nadeszło tak wiele i ciężko było mi wyłonić tych 6 najlepszych.
W wyborze najlepszych pomysłów kierowałam się smakiem, czyli wybrałam te dania na które miałabym największą ochotę.
W ten sposób wyłoniłam 1 zwycięzcę i 5 wyróżnionych.

Oto lista:

I miejsce : alice139

wyróżnienia:

senninha
Terenia
Kingusia
Wiewiórka
miloscwbrzuchumam

Zwycięzcą gratuluję i proszę o jak najszybsze przesłanie swoich danych adresowych (razem z nr telefonu dla kuriera) na mój adres tylena@gazeta.pl.

Gorąco pozdrawiam i już niedługo pojawiam się z nowym przepisem

Magda K.

poniedziałek, 24 września 2012

Placek drożdżowy z jabłkami i słonecznikową kruszonką


Do nowej kuchni trzeba się długo przyzwyczajać, przekonałam się o tym osobiście. Nie jest to ciężka praca, jednak nim przywyknę do tego gdzie co leży i gdzie co jest schowane trochę to potrwa. Żeby jak najszybciej poczuć się jak u siebie, postanowiłam piec jak najwięcej.
Ciasto drożdżowe to zawsze dobry pomysł, a jabłka za mną chodziły od kilku dni, dlatego gdy znalazłam to ciasto, w którym idealnie dało się połączyć te składniki.
Przepis na placek drożdżowy znalazłam w książce 'Jak być domową Boginią', owoce zrobiłam według siebie, a kruszonkę potraktowałam słonecznikiem co jej na dobre wyszło.
Ogólnie wyszło genialne ciasto i nawet Ci którzy boją się ciasta drożdżowego spokojnie mogą się zabrać za pieczenie tej pozycji.
Gorąco polecam!!

ciasto:

  • 7g świeżych drożdży lub 3,5 g (pół saszetki) drożdży błyskawicznych
  • 350g mąki pszennej 
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g drobnego cukru trzcinowego
  • 200ml letniego mleka
  • 1 średnie jajko, rozkłócone
  • 20g miękkiego masła


owoce:

  • 500g jabłek, obranych i pokrojonych w malutką kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • 80g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie i rumie


kruszonka:

  • 140g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 110g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100g łuskanego słonecznika


wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić rozczyn: w pojemniku rozpuścić drożdże w 100ml mleka, odrobinie cukru i mąki, przykryć ściereczką i poczekać, aż zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże błyskawiczne (lub wcześniej przygotowany rozczyn), sól oraz cukier i zalać letnim mlekiem. Wymieszać, następnie dodać jajko oraz miękkie masło i wyrabiać przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można delikatnie podsypać mąką.
Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na godzinę, do wyrośnięcia.

Owoce należy obrać i pokroić w mała kosteczkę, następnie wymieszać z cukrem i wcześniej namoczonymi rodzynkami.

Kruszonkę przygotować zaczynając od wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Wmieszać słonecznik i odstawić.

Piec nagrzać do temperatury 190'C.

Formę o wymiarach około 32 na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciastem wyłożyć formę, można rozwałkować lub po prostu wyłożyć ciasto do formy i pięściami rozgnieść na całą wielkość blachy.

Jabłka z dodatkami wyłożyć na ciasto, następnie całość zasypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Po tym czasie spód powinien być przypieczony, owoce miękkie a kruszonka chrupiąca.

Podawać na ciepło z lodami !!
Bardzo dobre nawet kolejnego dnia, co jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych.

Smacznego!!


czwartek, 20 września 2012

Sałatka z marynowanych warzyw



No to było tak, była babska impreza, fajne towarzystwo i pyszne jedzenie, więc dokładnie to co lubię najbardziej. Właśnie tam zostałam poczęstowana pyszną sałatką, która tak mi smakowała, że nie mogłam się oprzeć przed dokładaniem sobie kolejnych porcji na talerz.
Pomysł na sałatkę mojej kuzynki Karoliny, odtworzyłam ją w domu i podaję Wam tak jak robiłam. Chociaż mam wrażenie, że w oryginale było coś więcej, ale dopytam przy najbliższej okazji i podzielę się z Wami. Tymczasem wersja może nie doskonała, ale obiecuję Wam, że przepyszna.
Prosta i szybka do zrobienia, nawet nie zorientujecie się kiedy będziecie mieć gotową sałatkę.

składniki:

  • mały słoik selera marynowanego
  • mały słoik pieczarek marynowanych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez


wykonanie:

Seler odsączyć z zalewy, pieczarki pokroić w plasterki, a jajka obrać i pokroić w większą kostkę.
Do większej miski wyłożyć seler, pieczarki i jajka. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i 2-3 duże łyżki majonezu.
Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Smacznego!!


poniedziałek, 17 września 2012

Konkurs i kulebiak kabanosowy


Dzisiejszy post jest konkursowy !!

Na początku całość filmiku, który przedstawiałam Wam ostatnio.




Sponsorem nagród jest firma Konspol, która jest producentem kabanosów Konspol Natura.
Kabanosy w 100% z mięsa kurczaka, nie zawierają konserwantów, glutenu i laktozy.
Wy też możecie ich spróbować, ponieważ ogłaszam konkurs.
Do wygrania 6 takich koszów. Do tego dla osoby, która zdobędzie pierwsze miejsce do kosza kabanosów, dołączony będzie bon sodexo o wartości 50zł.
Teraz szczegóły, wystarczy, że w komentarzach wpiszecie wasz pomysł na szybką przekąskę z użyciem kabanosów, nie wymagamy sprecyzowanego przepisu, tylko świetnego pomysłu.
Pomysły i propozycje można zgłaszać w komentarzach do 23 września 2012r. Do godziny 23:59.

Poniżej nagroda:



W takim razie ja czekam na Wasze pomysły, a poniżej mój pomysł na danie z wykorzystaniem kabanosów.



Chciałam zrobić szybką przekąskę, ale w paradę weszło mi ciasto drożdżowe, które do szybkich nie należy, za to do smacznych na pewno. Większość czasu, które poświęcicie na to danie polega na czekaniu na ciasto, co można wykorzystać w bardzo miły sposób, samo przygotowanie zajmie Wam parę minut. Kulebiak kabanosowy szczerze polecam bo wyszedł przepysznie, nie trzeba do niego już nic dodawać, to takie kompletne danie.

'Kulebiak kabanosowy'

ciasto:


  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 całe jajka
  • 30g roztopionego masła


nadzienie:


  • 250g kabanosów dobrej jakości, u mnie z kurczaka firmy Konspol natura
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 kopiasta łyżka musztardy dijon
  • odrobina oleju

wykonanie:

Mąkę wsypać do dużej miski razem ze szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z łyżeczką cukru i odrobiną mąki.
Drożdże w mleku przykryć ściereczką i odstawić, aż zaczną pracować. Następnie wlać je do miski z mąką, dodać jeszcze jajka i roztopione masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić, najlepiej przez 10 minut. Jeśli ciasto zbyt bardzo się klei dodać odrobinę mąki, ale nie należy przesadzić, bo ciasto będzie twarde.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Kabanosy pokroić w 2-3 cm kawałki, cebulę w ósemki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić wszystko oprócz musztardy.
Podsmażyć przez kilka minut i odstawić. Gdy już odrobinę przestygnie, wymieszać z musztardą.

Gdy ciasto już wyrośnie, należy je rozwałkować na prostokąt, należy pamiętać o podsypaniu mąką, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Formę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyścielić ciastem dno, w taki sposób, żeby boki ciasta wystarczyły do przykrycia góry. Tak jak widać to na zdjęciu.



Na dno ciasta wyłożyć całe nadzienie, a następnie bokami ciasta przykryć jak kołderką. Szczelnie zamknięte ciasto należy nakłuć w kilku miejscach i odstawić na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C.

Gotowy kulebiak wstawić do pieca i piec 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i podawać na ciepło.

Smacznego!!

środa, 12 września 2012

Będzie konkurs już niedługo...

Będzie konkurs już niedługo...

Witajcie Kochani!!

Chciałam Was poinformować,
że już za kilka dni będę miała dla Was konkurs z fajnymi nagrodami.
Konkurs będzie kulinarny, a nagrody smaczne.
Tymczasem na zachętę krótki filmik.
Może spróbujecie zgadnąć czego może dotyczyć?? 




niedziela, 9 września 2012

Torcik czekoladowy Babci Mari


Udało się, wróciłam. Wprawdzie remontu jeszcze nie koniec, ale najważniejsze, że jesteśmy już u siebie, a większość rzeczy znalazło już swoje miejsce.
Nowy etap życia, nowa kuchnia, nowy przepis. Na szczęście nie miałam problemu z wyborem pierwszej pozycji menu, ponieważ w trakcie remontu znalazłam stosik pożółkłych kartek z mnóstwem tłustych plam, a co ważniejsze z wieloma przepisami gospodyni, która w tej kuchni rządziła przede mną.
Przepisy Babci są bardzo minimalistyczne, pisane na szybko, skrótami z wykorzystaniem składników, których już się nie używa, ale tym bardziej kuszące.
Więc gdy weszłam do mojej nowej kuchni, zalanej porannym słońcem, postanowiłam jako pierwszy zrobić tort czekoladowy, bo co mogłoby lepiej pasować na tą okazję.

składniki:

  • 4 całe jajka
  • 150g cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao


polewa:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 100g miodu


wykonanie ciasto:

W dużej misce jajka i cukier ubić do białości. Następnie dodać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie zmiksować. Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i polać polewą, którą należy wykonać w następujący sposób.

polewa:

Jajko sparzyć, a następnie wbić do miski i dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać kakao, mleko i miód i wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego !!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin