Zaczynam być znana z tego, że
najwięcej jest u mnie przepisów na szybkie obiady. Nie dam rady
tego zmienić w najbliższym czasie, ponieważ czasu na gotowanie mam
mniej jak zwykle. Zresztą po co to zmieniać, skoro te szybkie i
pyszne dania są przepyszne i nadal nas zachwycają.
Dla pochwały prostoty przepis na
cudownie pyszny i bardzo prosty, no i oczywiście bardzo szybki do
wykonania krem z kalafiora.
Kremy to chyba mój ulubiony rodzaj
zupy, a szczególnie tak aromatyczne i z pysznymi dodatkami, jak ten
poniżej.
Chwila zakupów, chwilka obierania,
parę minut gotowania, małe szaleństwo dodatków na wykończenie
dania i mamy cudownie smaczny obiad do zaserwowania.
Polecam Wam !!
- 1 duży kalafior
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony pieprz
dodatkowo:
- 100g śmietany 18%
- 50g sera pleśniowego
- 50g parmezanu
- uprażony słonecznik do posypania
wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze
kawałki. Kalafior podzielić na różyczki, 1/3 różyczek odłożyć
. Do dużego garnka wrzucić pietruszkę, marchewkę, seler, por,
ziemniaki i większą część kalafiora.
Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż
warzywa zmiękną około 20-25 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia. Wyławiamy
seler, por, pietruszkę i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i
gałką. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera, następnie
dorzucamy surowe różyczki kalafiora i gotujemy przez kilka minut.
Po tym czasie do zupy dorzucić ser
pleśniowy i parmezan, zamieszać i poczekać, aż ser się roztopi.
Podawać z łyżką śmietany, posypane
prażonym słonecznikiem lub czosnkowymi grzankami.
Smacznego!!