Prezentuję Wam danie z serii makarony czyli, była sobie lasagne (lazania). Zainspirowałam się przepisem ze strony
Martha Stewart, dodałam jeszcze coś niecoś od siebie i w ten sposób wyszła naprawdę wypasiona propozycja, powiedziałabym że smakowo było na bogato. Rodzinka była zachwycona, po lasagne zostało tylko miłe wspomnienie i pewność, że zjemy ją w takiej postaci jeszcze nie raz.
Zamiast jednego dużego naczynia żaroodpornego, można użyć innych mniejszych, wtedy każdy przy stole otrzyma swoją porcję i obejdzie się bez krojenia.
Co do składników niekoniecznie trzeba użyć prosciutto, można użyć suszonej szynki lub chudego boczku, a nawet pominąć ten składnik.
Serdecznie Wam polecam, cudownie smaczna.
składniki:
- 12 płatków lasagne
- 1 czerwona cebula
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 puszki pomidorów
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 450g mrożonego szpinaku
- 1 i ½ sera ricotta u mnie 250g
- 100g prosciutto
- żółty ser lub mozzarella do posypania
wykonanie:
Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie rumiane. Przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do tak przygotowanego mięsa dodać 2 puszki pomidorów, pognieść je widelcem, jeśli są w całości, wymieszać. Smażyć na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Na inną patelnie wrzucić zamrożony szpinak i podgrzewając na lekkim ogniu, doprowadzić do odmrożenia. Doprawić solą, pieprzem i dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Smażyć tak długo, aż nie będzie w szpinaku wody. Gdy szpinak jest gotowy, dodać ricotte i wszystko dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'C.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać na dno kilka łyżek sosu pomidorowego na to położyć 4 płatki makaronu. Następnie na makaron wyłożyć 1/3 szpinaku i 1/3 sosu pomidorowego na to znowu płatki makaronu, powtórzyć. Na samej górze na sosy wysypać posiekaną szynkę i starty żółty ser lub porwaną mozzarellę.
Piec, aż się zarumieni około 34 do 40 minut. Zostawić jeszcze na 5 minut przed podaniem.
Smacznego!!