poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Pasztet drobiowy z pistacjami


Jakoś z czasem ostatnio krucho, ale to pewnie jak u wszystkich. Wkoło wszystko dzieje się tak szybko, może nawet za szybko, a nam nie pozostaje nic innego jak jakoś nadążyć za światem.
Jeśli chodzi o moją ulubioną dziedzinę życia, czyli jedzenie to z wielką przyjemnością wspominam pieczony na święta pasztet drobiowy z pistacjami, na który przepis znalazłam na blogu Majki.
U mnie dopiero dzisiaj, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go sobie teraz upiec i pysznie obkładać swoje kanapki. Gorąco Wam polecam, bo to jeden z lepszych pasztetów jaki miałam okazję piec, jest przepyszny.

piątek, 27 kwietnia 2012

Shoarma z kurczaka


To danie robiłam już kilka razy, ale po raz pierwszy udało mi się zrobić zdjęcia niż moje głodomory zjadły ostatnią porcję. Świetne danie, z nazwy pewnie dobrze znane bywalcom pewnej restauracji, chociaż moim zdaniem ta domowa wersja jest o wiele lepsza. Niektóre z Was mogą odczuć brak przystojnego kelnera, który poda nam te smakowitości, ale to proponuję wymusić tą czynność na przystojnym partnerze.
Co do samego dania, to pochodzi z kuchni arabskiej, jest bardzo intensywne w smaku, za sprawą wielu przypraw, podawać można z ryżem, albo zaszaleć i podać ze frytkami i obowiązkowo sałatką.
Przepis w pełni podaję za Majanką.
Gorąco polecam!!



składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju sezamowego (spokojnie można użyć innego)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Filet opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki.
Wszystkie przyprawy wymieszać razem, dodać olej i dokładnie wymieszać.
Przygotowane mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc w lodówce. Smażyć na patelni.
Jeśli chcecie przygotować shoarme z serem, pod koniec smażenia należy posypać ją startym żółtym serem i jak tylko ser się rozpuści – podawać.

Podawać z frytkami lub ryżem i koniecznie z sosem czosnkowym*.

Sos czosnkowy najprościej można przygotować wciskając 1-2 ząbki czosnku do jogurtu naturalnego zmieszanego ze śmietaną w proporcji 2:1.

Smacznego!!

wtorek, 24 kwietnia 2012

Lasagne ze szpinakiem i prosciutto

Prezentuję Wam danie z serii makarony czyli, była sobie lasagne (lazania). Zainspirowałam się przepisem ze strony Martha Stewart, dodałam jeszcze coś niecoś od siebie i w ten sposób wyszła naprawdę wypasiona propozycja, powiedziałabym że smakowo było na bogato. Rodzinka była zachwycona, po lasagne zostało tylko miłe wspomnienie i pewność, że zjemy ją w takiej postaci jeszcze nie raz. Zamiast jednego dużego naczynia żaroodpornego, można użyć innych mniejszych, wtedy każdy przy stole otrzyma swoją porcję i obejdzie się bez krojenia. 
Co do składników niekoniecznie trzeba użyć prosciutto, można użyć suszonej szynki lub chudego boczku, a nawet pominąć ten składnik. 
Serdecznie Wam polecam, cudownie smaczna.



  składniki:

  • 12 płatków lasagne 
  • 1 czerwona cebula 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 2 puszki pomidorów 
  • sól i pieprz 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 450g mrożonego szpinaku 
  • 1 i ½ sera ricotta u mnie 250g 
  • 100g prosciutto 
  • żółty ser lub mozzarella do posypania 



wykonanie:

 Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie rumiane. Przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do tak przygotowanego mięsa dodać 2 puszki pomidorów, pognieść je widelcem, jeśli są w całości, wymieszać. Smażyć na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Na inną patelnie wrzucić zamrożony szpinak i podgrzewając na lekkim ogniu, doprowadzić do odmrożenia. Doprawić solą, pieprzem i dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Smażyć tak długo, aż nie będzie w szpinaku wody. Gdy szpinak jest gotowy, dodać ricotte i wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać na dno kilka łyżek sosu pomidorowego na to położyć 4 płatki makaronu. Następnie na makaron wyłożyć 1/3 szpinaku i 1/3 sosu pomidorowego na to znowu płatki makaronu, powtórzyć. Na samej górze na sosy wysypać posiekaną szynkę i starty żółty ser lub porwaną mozzarellę.

Piec, aż się zarumieni około 34 do 40 minut. Zostawić jeszcze na 5 minut przed podaniem.

Smacznego!!


piątek, 20 kwietnia 2012

Kotlety mielone z marchewką i soczewicą


Na odwieczne pytanie: Co na obiad? Dzisiaj mam prostą i smaczną odpowiedz.
Kotlety mielone, ale tym razem z marchewką i zieloną soczewicą. Niby klasyka, ale te dwa dodatki i przyprawy dają inny wymiar tym kotletom. Proste w przygotowaniu, pozytywne zaskoczenie przy stole.
Polecam !!
Przepis znaleziony w archiwalnym numerze miesięcznika 'Kuchnia'.
Ilość wystarczy dla 2-3 osób.





składniki:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • szczypta mielonych goździków (niekoniecznie)
  • 300g mielonego mięsa mielonego (dałam 500g)
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

wykonanie:

Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać startą marchewkę, soczewicę, kaszę, dolać nieco wody, przyprawy i dusić do miękkości.
Następnie przykryć, żeby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygnie, dodać wszystko do mięsa. Wbić jajko i wyrobić. Formować kotlety, obtoczyć w panierce i smażyć.

Smacznego!!


środa, 18 kwietnia 2012

Makowiec z brzoskwiniami na drożdżowym cieście


Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć słodkiego, bo ja nigdy. Dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszny makowiec z dodatkiem brzoskwini na drożdżowym spodzie i na dodatek z kruszonką.
To cudo zdobiło nasz świąteczny stół, ale pasuje na każdą okazję. Jeśli wydaje Wam się, że trudno zrobić takie ciasto, nic bardziej mylnego, ciasto rośnie bezproblemowo, masę makową używam gotową, a kruszonka to łatwizna, dlatego bardzo zachęcam.
Warto się pokusić o to cudo.
Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga z moimi drobnymi zmianami.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Double-chocolate brownies


Tak bardzo zachciało mi się brownie, że nie zastanawiając się długo zainkasowałam dwie świąteczne czekolady mojego dziecka. Brownies bardzo udane, mokre lekko klejące, cudowne. Słodycz idealna, nie za słodkie, bardzo czekoladowe dzięki sporemu dodatkowi kakao. Od siebie dodałam sporą garść rodzynek, ale to nie jest konieczne.
Kwadraty znikały z talerza bardzo szybko, a ja moją ochotę zaspokoiłam dopiero po drugim kawałku. Idealny dodatek do kawy, szczególnie w taki deszczowy dzień jak dzisiaj.
Oryginalny przepis pochodzi z strony Marthy Stewart.




składniki:

  • 6 łyżek masła (wyszło mi 120g)
  • 170g grubo posiekane dobrej jakości półsłodkiej czekolady
  • ¼ szklanki niesłodzonego kakao
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jaja (dałam 3 małe)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Formę/ naczynie u mnie o wymiarach 28cmx20cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć masło, czekoladę, kakao i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż składniki się roztopią, uważać żeby się nie zagotowały.
W innym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić.
Cukier, jajka i wanilię umieścić w misce miksera i ubijać na średnich obrotach przez 4 minuty. Dodać stopioną czekoladę, wymieszać do połączenia. Dosypać wymieszaną mąkę, wymieszać aż się dobrze połączą wszystkie składniki.

Wlać ciasto do przygotowanego naczynia, wyrównać górę gumową łopatką.
Piec przez około 35 minut, sprawdzić patyczkiem, który po wbiciu w środek ciasta, może być oklejony okruchami, ale nie mokry.
Schłodzić około 15 minut. Wyjąć i pokroić na kwadraty.

Smacznego!!

piątek, 13 kwietnia 2012

Paluchy krucho - drożdżowe


Paluchy to zaraz po rogalikach nasze ulubione wypieki drożdżowe. Przepis na ciasto krucho - drożdżowe bardzo lubię, ponieważ paluchy zachowują dłużej świeżość. Delikatne, kruche stanowią wspaniałą przekąskę. Do posypania można użyć maku lub kminku, ja osobiście bardzo lubię z dodatkiem soli morskiej.
Przepis pochodzi z książki 'Domowe ciasta i ciasteczka' Ilona Dąbrowska i Kinga Osmycka, a ja znalazłam to na blogu Smaki mojej kuchni.
Polecam!!




składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 20g maku lub kminku do posypania
  • białko do smarowania

wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, roztarte drożdże i sól.
Połączyć wszystkie składniki w dosyć luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w paluszki o długości około 10cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w gorącym piekarniku, aż się zarumienią, dosłownie kilka minut.

Smacznego!!

środa, 11 kwietnia 2012

Gulasz zapiekany w jogurcie


Czas najwyższy wrócić do reali życia codziennego, koniec świątecznego objadania, no może jeszcze mały kawałeczek mazurka został, ale poza tym trzeba pomyśleć o obiedzie dla rodzinki.
Dzisiaj proponuje Wam bardzo pyszny i pięknie się prezentujący gulasz pod jogurtową kołderką.
W przepisie podano aż 3 papryczki chilli, jeśli danie ma być również dla dziecka, koniecznie należy zmniejszyć tą ilość.
To kolejny przepis z mojej ulubionej kategorii: szybko, prosto i smacznie.
Bardzo dobry gulasz wyjdzie z mięsa jagnięcego, ale jeśli wykorzystacie karkówkę, czy też inny kawałek mięsa z pewnością wyjdzie równie smakowicie.
Przepis znaleziony w miesięczniku 'Kuchnia'.




składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 papryczki chilli
  • oliwa
  • 2 puszki (po 400g) pomidorów (dałam 1 puszkę)
  • 800g mięsa na gulasz np. jagnięciny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150g miąższu bagietki lub ciabatty
  • duża szczypta suszonego oregano
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 400ml gęstego jogurtu naturalnego

wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200'C. Dwa ząbki czosnku oraz chilli kroimy w plasterki (pestki usuwamy) i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować 5 minut, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Zdjąć z ognia, chwilę ostudzić i zmiksować. Przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokruszonym pieczywem, oregano, skórką cytrynową i 1 łyżką oliwą. Taką mieszaninę rozłożyć na sosie pomidorowym.
Jogurt przyprawić resztą czosnku przeciśniętego przez praskę oraz niedużą ilością soku z cytryny.
Polać mięso, tak aby całe było pokryte sosem jogurtowym.
Piec 30 minut – mięso powinno być miękkie, a jogurtowa skorupka lekko rumiana.

Smacznego!!

sobota, 7 kwietnia 2012

Życzenia i Pascha


Drodzy czytelnicy życzę Wam:
zdrowych, spokojnych Świąt, szczęścia i pełnych brzuszków,
pięknych chwil spędzonych w gronie przyjaciół i rodziny.

Bardzo gorąco dziękuję za wszystkie życzenia, które tak miło mi czytać.
Pozdrawiam serdecznie.

Magda K.

Dodatkowo, żeby nie było tak goło :), przepis na paschę. To już kolejna na moim blogu, tym razem postawiłam na owoce kandyzowane i sporą ilość cytryny. Cudowny smak.
Przepis z bloga White Plate.
Gorąco polecam, nie koniecznie tylko na wielkanocny przysmak, taki deser sprawdzi się w każdym momencie.


piątek, 6 kwietnia 2012

Ciasto z jabłkami i rozmarynem


Moim zdaniem to ciasto może być alternatywą dla babki świątecznej, może też być po prostu szybkim ciastem, które warto zrobić, gdy niespodziewani goście wpadają z wizytą.
Jest to bardzo smaczne, interesujące, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto do wykonania.
Jeśli wśród wszystkich kulinarnych potraw, nie starczyło Wam czasu na wymagające ciasta lub mazurki, z pewnością te ciasto może Was poratować.
Przepis znalazłam na blogu White Plate.





składniki:

  • 4 duże jajka
  • 150g cukru
  • 7 łyżek oliwy
  • 3 łyżki mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka świeżego,posiekanego drobno rozmarynu
  • 1 bardzo duże jabłko, obrane i pokrojone w plastry
  • 30g masła, zimnego, pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam 1 łyżeczkę cynamonu)

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C, warto to zrobić od razu, ponieważ przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać oliwę i mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, powoli wsypywać mąkę z proszkiem i rozmarynem.
Foremkę np. keksówkę o długości 28cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką.
Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Posypać przyprawą, ułożyć plasterki masła.
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut (warto sprawdzić stopień upieczenia po 30 minutach).
Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!!

czwartek, 5 kwietnia 2012

Pyszna tarta z daktylami


Ta tarta na długo zapadnie w mojej pamięci i pewne jest też to, że wkrótce ją powtórzę. Jak dla mnie fantastyczny wypiek. Niektórzy mogą się czepiać, że trochę za słodka, ale jak dla mnie nic podobnego , idealna. Masa z serka mascarpone delikatna i przepyszna z wyraźną nutą migdałową, a dodatek daktyli stawia kropkę nad i. Jak dla mnie pierwsza klasa, pozostaje mi tylko zachęcać Was gorąco. Tartę mogę też polecić na wielkanocny wypiek, taka mała odmiana dla mazurków.
Przepis znaleziony w archiwalnym numerze miesięcznika „Kuchnia”.

środa, 4 kwietnia 2012

Sernik z mlekiem na kruchym spodzie


Kolejny przysmak, który może zagościć na stołach wielkanocnych. Wśród babek i mazurków, taki mokry i smakowity sernik świetnie znajdzie dla siebie miejsce. Pyszne ciasto, o delikatnej konsystencji, na smakowitym kruchym cieście. Znowu niezastąpiony okazał się zeszyt z przepisami mojej Mamy.
Jeśli chcecie, żeby sernik prezentował się bardziej okazale, można go ozdobić roztopioną białą lub gorzka czekoladą.
Polecam.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Wielkanocna babka poznańska


Święta już tuż tuż, więc czas najwyższy ruszyć z świątecznym menu. Na początek przepis na babkę poznańską. Chociaż w Poznaniu byłam tylko przejazdem, to jednak na ten przepis bardzo chętnie się skusiłam, może to przez apetyczne zdjęcia autorki przepisu, który znajdziecie Tutaj.
Babka opiera się głównie na mące ziemniaczanej, co mnie bardzo zaskoczyło. Wyszła bardziej sypka, jak te, które zazwyczaj piekę, jest delikatna i puszysta, a dodatek cytryny bardzo dobrze jej robi. Oczywiście możecie się pokusić o polewę do tej babki, nam bardzo smakowała posypana cukrem pudrem.
Polecam!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin