Strony

czwartek, 13 grudnia 2012

Kaczka faszerowana pieczarkami


W całym świątecznym planowaniu, znalazło się i miejsce dla kaczuszki, która idealnie będzie pasowała na rodzinny obiad w 1 lub 2 święto. Przepis na tą kaczkę wypróbowałam już dwa razy i za każdym razem była idealna, jednak do tej pory nie udało mi się przepisu udokumentować zdjęciem. Tym razem się udało, chociaż musiałam ją wyrwać już spod noża , zdjęcia robione na szybko, jednak mam nadzieję że przedstawią Wam jak pyszny był ten ptak. Pieczarki, które umieszczamy w środku, przechodzą smakiem kaczki i są wspaniałym dodatkiem do obiadu, więc nic się nie marnuje.
Przepis pochodzi z bloga Paleta Smaku i gorąco Wam polecam ten przepis i wiele innych.
Jeśli zostanie Wam kawałek kaczki, to mięso odgrzane następnego dnia na masełku smakuje cudownie.

składniki:
  • kaczka świeża, oczyszczona o wadze około 2,5kg
  • 800g malutkich pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 białe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • listki tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
wykonanie:

Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć solą, 3 roztartymi z solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością tymianku – także w środku kaczki.

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć na maśle, aż się zeszkli a następnie dodać pieczarki pokrojone na połówki (jeśli duże to na ćwiartki) i całość dusić mieszając około 20 minut.
Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić farsz i wymieszać z posiekaną natką pietruszki, resztą czosnku i umieścić cały farsz wewnątrz kaczki.

Kaczkę zaszyć grubą nitką, a nóżki związać. Umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry, schować skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w kilku miejscach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C. Piec 2 godziny. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze około 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210'C).
Czas pieczenia jest zależny od wagi kaczki, proporcje wyglądają następująco : 1 kg kaczki – 1 godzina pieczenia.

Smacznego!!



16 komentarzy:

  1. U mnie też będzie kaczuszka na święta:) Twoja wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę wpaść?
    Kacze mięso to jedno z moich ulubionych.
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa kaczka... pysznie!
    kacze mięso smakuje wybornie. ach!

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas kaczka klasyczna - obficie obsypana majerankiem, obłożona jabłkami... ale mimo prostoty i tak ją uwielbiam :) Twoją chętnie spróbuję dla porównania

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jakaś odmiana od wszelkich kaczek na słodko w jabłkach, pomarańczach itp. Takiej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie gdy się patrzy na te zdjęcia :)Kaczki miałam okazję spróbować i była doskonała- wiec z czystym sumieniem przepis polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na bardzo soczystą. Myślę,że to przez ten patent z rękawem. Na Święta jak znalazł...i nie ma przy niej dużo roboty!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś muszę zmierzyć się z kaczką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W swieta nie zdaze, ale... Moze ugoszcze taka kaczka Rodzicow, kiedy mnie odwiedza? To takie wykwintne, eleganckie danie, w sam raz na specjalna okazje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamawiam choć malutką porcję, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale narobiłaś smaka....z pieczarkami, to coś dla mnie....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaczuszkę robi u nas w domu mama. Muszę jej podpowiedzieć te pieczarki, bo po Twoich zdjęciach zapowiada się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować ten przepis bo ostatnio kaczka jest u nas częstym gościem na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale ma piękny złocisty kolor:) musi być wyśmienita:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale smacznie wyglądająca złota kaczka ;x chce to dzisiaj zjeść

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)