Strony

poniedziałek, 8 października 2012

Pikantna zupa dyniowa z parmezanem


Tym razem niedziela obyła się bez rosołu, była za to jesienna, aromatyczna, lekko pikantna zupa z dyni z parmezanem. Napiszę tylko tyle, pycha warta wysiłku, który trzeba włożyć w obranie i pokrojenie dyni. Nie bójcie się sporej szczypty pieprzu kajeńskiego, wraz zresztą przypraw spowoduje, że zupa jest wyraźna w smaku i na pewno nie będzie mdła. Dodatek pestek dyni, albo nawet słonecznika jeszcze bardziej podwyższy doznania smakowe, a garstka starego parmezanu i odrobina śmietany to już dopełnienie całości. Ideał na jesienny obiad. Gorąco polecam
Przepis z świeżutkiej książki w mojej biblioteczce: Sophie Dahl 'Na każdą porę roku'.

składniki:

  • 50g masła
  • 1kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 cebulę, obraną i drobno posiekaną
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 2 łyżki sherry
  • 875ml bulionu drobiowego albo warzywnego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • garść uprażonych pestek dyni (z braku dałam pestki słonecznika)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść startego parmezanu


wykonanie:

Masło roztopić w garnku o grubym dnie i dodać dynię, cebulę i czosnek. Przesmażyć je przez kilka minut. Dolać sherry, wymieszać, wlać bulion i dodać pieprz kajeński i liście laurowe. Gotować, aż dynia będzie miękka, czyli około 10-15 minut. Wyjąć liście laurowe i zmiksować zupę za pomocą blendera. Doprawić i wmieszać śmietanę.
Podawać zupę posypaną uprażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i parmezanem.

Smacznego!!

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy dyniowe :) Takie geste, i własnie lekko pikantne.
    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. też dzisiaj robiłam dyniową :) co prawda trochę inną ale i tak tego typu obiad jest fantastyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna zupa! Wspaniale wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow - właśnie czegoś takiego szukałam - spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te wszystkie dyniowe potrawy na krolujace na blogach wygladaja oblednie... ta zupa rowniez! tylko czemu my nie mozemy sie przekonac do jej smaku... ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie bym ją zjadła zamiast rosołu!

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis bo tak sie sklada ze u mnie sezon dyniowy sie zaczyna a parmezanu mam pod dostatkiem :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że zachwyciłby mnie smak każdej zupy dyniowej. Tym bardziej takiej na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe. Nigdy takiej zupy nie jadłem ;) super przepis! zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ktoś tu chyba lubi dynię:). Czy do zupy koniecznie jest to sherry? Rosołu nie cierpię. Natomiast do tej pory jadłam tylko zupę dyniową z imbirem - poza walorami smakowymi rozgrzewa!

    OdpowiedzUsuń
  11. co do sherry to można w zastępstwie dać odrobinę octu ryżowego, a pewnie i bez tych dodatków będzie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł na słonecznie dyniową zupkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. na pewno byla pyszna i ten kolorek... super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejna przepyszna wersja dyniowej. Z parmezanem - super!

    OdpowiedzUsuń
  15. W tym roku eksperymentowałam z dynią, ale zupy nie robiłam.. jedynie mam dynię już zamrożoną.


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)