Strony

poniedziałek, 15 października 2012

Ciasto biszkoptowe z lawendą i syropem cytrynowym

Ciasto mimo bardzo długiej nazwy jest bardzo proste w przygotowaniu. Powiem nawet więcej, ciasto jest tak banalnie łatwe do przygotowania, że większą część przepisu wykonał mój 5-letni synek, a co tam niech się wprawia. Ciasto sprawiło nam dużo radości zarówno w czasie przygotowywania, jak i oczywiście w trakcie jedzenia. Nasączony syropem biszkopt jest lepki i wilgotny i bardzo smaczny, a posmak lawendy dodaje mu odświętnego posmaku.
Przepis to wariacja na temat receptury z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Polecam gorąco!!

składniki:

  • 120g masła
  • 150g cukru
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 175g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy

syrop:

  • sok z 1 i ½ cytryny
  • 100g cukru pudru

wykonanie:

Keksówkę o wymiarach około 23 cm x 13 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Kwiaty lawendy utrzeć z 1 łyżką cukru.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, skórkę cytrynową i lawendę, dobrze wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać delikatnie i dolać mleko.
Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte pośrodku, a wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.
W czasie pieczenia ciasta należy przygotować syrop.
Do rondelka wlać syrop z cytryn i wsypać cukier puder, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, należy je ponakłuwać patyczkiem i polać je syropem, starając się, żeby się równomiernie rozprowadził i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto z foremki wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta, bo gorące i wilgotne od syropu może się pokruszyć.

Smacznego!!


21 komentarzy:

  1. Pyszne i bajecznie pachnące! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bardzo ciekawie ;)
    Lubię tego typu ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie się czyta. Ja ostatni polubiłam lawendę jako dodatek. Do marynaty mięsnej nawet dodałam i wyszło wspaniale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste ciasto niby, a wzbogacone aromatycznymi dodatkami :). Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha, ta lawenda to już chodzi za mną ze...dwa lata. W biszkopcie to musi być super sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto w sam raz dla mnie! Kocham wszystko, co lawendowe. No i moj synus moglby tez mi pomoc... :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak musiało pięknie pachnieć po wyjęciu z piekarnika, ciastem i lawendą. Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie idealne do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wiesz że nigdy nie probowałam lawendowych wypieków? wyglądają dla mnie tak hmm.... bajeczni i tajemniczo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, z lawendą! Super, naprawdę. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem lawendy. Cudownie pachną:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... lawendowe aromaty w ciescie, cos fantastycznego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne!
    Z lawendą to muszę upiec.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze kawa do tego i mamy pyszne śniadanko czy deser.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne ciacho, z lawendą więc nie takie zwyczajne

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi bosko. Zakochałam się w wypiekach z lawendą...

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się to połączenie smaków w jednym cieście :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubimy lubimy ;-))))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)