Strony

poniedziałek, 9 lipca 2012

Risotto ze szpinakiem z suszonymi pomidorami i szynką serrano


Dzisiejsza propozycja jest bardzo pyszna i nawet jeśli wydaje się Wam, że risotto jest pracochłonne to nic bardziej mylnego, przygotowanie nie zajmuje więcej czasu jak ugotowanie regularnego obiadu.
Uwielbiam szpinak, szczerze się przyznam że nawet w sezonie sięgam po ten mrożony bo jest z nim mniej roboty. Ostatnio z powodzeniem testowałam szpinak firmy Frosta i byłam bardzo z niego zadowolona, szczególnie z tego siekanego bez dodatków. Oczywiście o wiele lepiej w sezonie korzystać ze świeżego szpinaku, ale wtedy trzeba dodać nieco czasu na mycie i przygotowanie liści szpinaku, ale oczywiście bardzo zachęcam jeśli macie tylko trochę czasu.
Pozostałe dodatki typu suszone pomidory i szynki serrano wspaniale dopełniają całości.
Zdaniem mojej rodziny i moim to bardzo udana pozycja w naszym menu.
Gorąco Wam polecam !

składniki:

  • 1 solidna łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250g ryżu arborio
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu (może nawet odrobinę więcej)
  • około 400g szpinaku (u mnie mrożony, przesmażony na patelni) jeśli świeży to nawet 1kg też przesmażyć na oliwie
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • 100g szynki serrano
  • 1 garść startego parmezanu – można dać 100ml śmietany kremówki zamiast sera, albo mniejszą ilość razem z serem

wykonanie:

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać masło. Wrzucić drobno posiekane cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i dać mu chwilkę, żeby cały pokrył się tłuszczem.
Teraz wlewać po chochelce bulion, czekać aż wsiąknie i wlewać następną chochlę, aż ryż będzie już odpowiednio miękki. Nie powinno to zająć więcej niż 20 minut.
Do tak przygotowanego ryżu należy dodać wcześniej przygotowany szpinak i pokrojone suszone pomidory i pokrojoną w paseczki szynkę. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać garść startego parmezanu i/lub śmietanę.
Podawać od razu z kilkoma płatkami parmezanu do dekoracji i nie tylko.

Smacznego!!

13 komentarzy:

  1. Myślę, że rodzinka będzie zadowolona z takiej propozycji na dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubię szpinak i chętnie spróbuję. Całuski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam risotto. I szpinak tez. Takie polaczeniu Madziu musi byc przepyszne. Az nie moge sie napatrzec na zdjecia :))

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystkie smaki mi odpowiadaja, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym, idealna propozycja na lato. Ładne kontrasty kolorystyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa wariacja na temat risotto, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Suszone pomidory i serrano to jedno z moich ulubionych połączeń! I te barcelońskie wspomnienia... ;) Na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne składniki, smak całości na pewno musi być doskonały:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi fantastycznie :) Schrupałabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. www.young-cooking,blogspot.com14 lipca 2012 14:04

    Zrobiłam dzisiaj na obiad, wszystkim smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U Ciebie jak zwykle same pyszności.. i jak tu nie myśleć o jedzeniu ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)