Dzisiaj
takie danie komfortowe, na samą myśl robi mi się przyjemnie.
Pasuje mi bardziej na kolację niż na obiad. Zapiekanka rybna z
pysznym purée
selerowym, była tak dobra, że nawet zdjęcia udało się tylko
zrobić w biegu.
Przepis
na to danie pochodzi z jednej z moich ulubionych książek
kulinarnych, a mianowicie z książki 'Apetyczna panna Dahl' Sophie
Dahl.
Danie
pięknie wygląda podane, jeśli macie małe patelnie, które można
wstawić do gorącego piekarnika, jeśli nie całość można zapiec
w naczyniu żaroodpornym, wtedy nie wygląda już tak spektakularnie,
ale w smaku nadal góruje.
Zachęcam
do przygotowania tej potrawy.
Jeszcze
podziękowania dla kilku osób, które dzielnie wprowadzają w życie
moje przepisy i sprawiają mi tym ogromną radość: mojej siostrze
:), Ewelinie Cz. i Kasi K. z synem :) dzięki dziewczyny za wszystkie
miłe słowa.
Ilość
wystarczy dla 2-3 osób.
składniki:
- oliwa
- 80g (½ szklanki) posiekanej cebuli
- 2 pory, tylko biała część, posiekana
- 100g (1 szklanka) pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1 filet z dorsza (około 400g) pokrojony na kawałki albo po połowie łososia i dorsza
- 175g (1 szklanka) surowych obranych krewetek
- 375ml (1i1/2 szklanki) mleka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki arrarutowej (dałam zwykłej)
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- trochę białego wina (niekoniecznie)
purée
selerowe:
- 2 małe korzenie selera
- trochę mleka
- masło
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
W
pierwszej kolejności należy zrobić purée selerowe. Obrać selera,
pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Przełożyć do
blendera, dodać trochę mleka, dodać kawałek masła, trochę soli
i pieprzu i zmiksować na purée. Przełożyć do miski i odstawić
na bok.
Rozgrzać
na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę i pory, aż się
zeszklą. Przełożyć je na talerz i odstawić na bok. Na tej samej
patelni usmażyć pieczarki przez kilka minut, aż się lekko ze
złocą.
Przełożyć
je na talerz z cebulą i porami.
Włożyć
rybę i krewetki do dużego rondla, zalać mlekiem i dodać liść
laurowy. Gotować nie dłużej niż 4 minuty. Wyjąć rybę i
krewetki, a mleko zachować i sprawdzić, czy nie ma w nim ości ani
kawałków skóry. Usunąć je, jeśli coś się znajdzie i zlać
mleko do dzbanka, bo jeszcze będzie potrzebne.
W
tym samym rondlu stopić masło na małym ogniu, dodać mąkę i
mieszać, aż zrobi się zasmażka. Powoli dolać mleko zachowane w
dzbanku. Dodać zieleninę, cebulę, pory, pieczarki, rybę i
krewetki. Można teraz dolać wino. Starannie i delikatnie wszystko
przemieszać.
Przełożyć
zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałożyć
purée z selera. Jeśli będziecie zapiekać od razu, wystarczy tylko
10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C; jeśli zaś będziecie
zapiekać zimne składniki, potrwa to około 30 minut.
Smacznego!!
Nie, nie to my Ci dziękujemy za tyle wspaniałych inspiracji i za to, że czasem można się u Ciebie załapać na obiadek prosto spod rąk mistrzyni:P
OdpowiedzUsuńBuziaki
ps. A ta zapiekanka wygląda obłędnie :)
Madziu, to musi być pyszna zapiekanka :) Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńUściski:*
Przepis jak dla mnie genialny ! :)
OdpowiedzUsuńCo za zapiekanka, już czuje jej smak ...pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka Madziu. I wiedzialam, ze to Sophie :) Jakis czas temu sama przymierzalam sie do tego przpisu :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Zapisałam do wypróbowania :) Pierwszy raz spotkałam się z mąką arrarutową - zaciekawiła mnie, tylko gdzie taką zdobyć?
OdpowiedzUsuńO tak, tez lubie przepisy Sophie Dahl. Tego jeszcze nie probowalam, ale predzej czy pozniej na pewno przetestuje, zwlaszcza, ze mowisz, ze warto.
OdpowiedzUsuńFaktycznie smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie podoba mi się puree selerowe! :) Już myślę gdzie jeszcze można je zastosować... ;)
OdpowiedzUsuńChyba pyszna ta zapiekanka?Bo wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńale sie zrobilo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam ryby, aż wstyd. Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńwspaniały kolacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, fajna kolacyjna propozycja
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Ale ciekawe smaki! Pyszotka:-)
OdpowiedzUsuńNie mam zbyt wielu rybnych zapiekanek na swoim koncie, ale Twój przepis skłania mnie do zmiany tego stanu rzeczy! Bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńLubię to!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl