Strony

czwartek, 17 maja 2012

Ciasto cytrynowe Capri Sophie Dahl

Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest intensywnie cytrynowe (nie mylić z kwaśne), delikatne lekko kruche, zachwycające.
Jeśli przygotujecie sobie składniki, to samo zrobienie ciasta zajmie Wam naprawdę kilka minut, później tylko 50 minut oczekiwania i już możecie rozkoszować się cytrynowo migdałowym ciastem. Podawać można bez niczego, albo z Crème fraîche lub jeśli mało Wam cytryny z kremem lemon curd.
Przepis pochodzi z książki 'Apetyczna Panna Dahl' Sophie Dahl.
Bardzo Was zachęcam do upieczenia tego ciasta, nawet jak Wam się wydaje, że nie potraficie, robi się tak samo łatwo jak np. muffinki.



składniki:

  • 150g masła plus trochę do wysmarowania formy
  • 225g miałkiego cukru
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • sok i skórka otarta z 4 cytryn
  • 300g blanszowanych migdałów, uprażonych i zmielonych
  • 115g mąki ziemniaczanej  z zapasem do wysypania foremki

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200'C. Natłuścić i wysypać mąką foremkę o średnicy około 23 cm, u mnie tortownica.

Utrzeć masło z cukrem, dodać wszystkie żółtka  naraz, a następnie otartą skórkę i sok z cytryny. W drugiej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę i dodać do cytrynowego kremu. Na koniec delikatnie wmieszać zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną.
Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze 40 minut.
Odstawić, żeby ostygło, a potem wyłożyć na talerz, odwracając foremkę do góry dnem.

Smacznego!! 

22 komentarze:

  1. Wczoraj dostałam tę książkę, ale nie miałam chwili dokładniej jej przejrzeć. Ciasto zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam! Cytrynowosc tego ciasta jest wprost powalajaca.. :))

    Milego dnia Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto - to jeden z pierwszych przepisow z "Apetycznej panny Dahl", jakie wyprobowalam, i czesto do niego wracam.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie aromatyczne musi być;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sądząc po składnikach to musi być bardzo cytrynowe:) Przepiękne pierwsze zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi wspaniale! Uwielbiam cytrynowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się pysznie! :) Wszędzie słyszę o bananowy cieście Sophie, a o cytrynowym nie słyszałam ;)
    Zapewne przepyszne!
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja bym chciała tą książkę, o... Chyba sobie kupię, jak mi się uda pojechać do Polski :)

    Ciasto wygląda bosko - uwielbiam cytrynowe smaki, więc prędzej czy później z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się niezła uczta ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie cytryn z migdałami pokochałam po upieczeniu włoskiego ciasta ryżowego. Lubię ciasta intensywnie cytrynowe, Twoje będzie w kolejce do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardziej cytrynowe być nie może! ŚWIETNE!

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś dla mnie! Wszystko co cytrynowe uwielbiam!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam to ciasto zaznaczone w książce. Koniecznie do zrobienia. Cytrynowe smaki to jest to, co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm... cytrynowe ciasto... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś mi się wydaje że właśnie nadszedł godny następca klasycznego chlebka bananowego ;-)
    Jeśli jest tak samo proste i pyszne jak bananowiec...wróżę mu sukces :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobrze, że podziwiam Twoje wypieki tylko wirtualnie bo pewnie nie raz bym się skusiła a tu lato idzie i trzeba trochę zrzucić kg....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. To zdecydowanie ciasto dla mnie :). Nawet jeśli byłoby kwaśne, a nie cytrynowe to i tak bardzo by mi smakowało :).
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. od dawna mam chrapkę na tą książkę, a takie przepisy jak Twój zdecydowanie mnie utwierdzają w tym, że musze ją kupic :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam, ale poszło coś nie tak, widocznie to ciasto nie było mi pisane:) U Ciebie wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. I just added this feed to my bookmarks. I have to say, I very much enjoy reading your blogs. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda cudnie a ja uwielbiam takie ciasta. Pięknie wyglądające i cytrynowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)