Paluchy to zaraz po rogalikach nasze ulubione wypieki drożdżowe. Przepis na ciasto krucho - drożdżowe bardzo lubię, ponieważ paluchy zachowują dłużej świeżość. Delikatne, kruche stanowią wspaniałą przekąskę. Do posypania można użyć maku lub kminku, ja osobiście bardzo lubię z dodatkiem soli morskiej.
Przepis pochodzi z książki 'Domowe ciasta i ciasteczka' Ilona Dąbrowska i Kinga Osmycka, a ja znalazłam to na blogu Smaki mojej kuchni.
Polecam!!
Przepis pochodzi z książki 'Domowe ciasta i ciasteczka' Ilona Dąbrowska i Kinga Osmycka, a ja znalazłam to na blogu Smaki mojej kuchni.
Polecam!!
składniki:
- 250g mąki pszennej
- 60g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 20g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 20g maku lub kminku do posypania
- białko do smarowania
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, roztarte drożdże i sól.
Połączyć wszystkie składniki w dosyć luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w paluszki o długości około 10cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w gorącym piekarniku, aż się zarumienią, dosłownie kilka minut.
Smacznego!!
Wyglądają pysznie! Lubię takie paluchy:)
OdpowiedzUsuńkrucho-drożdżowych jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMniam! paluchy pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńfajne takie paluszki , bardzo fajnie się prezentują
OdpowiedzUsuńTakie to tylko postawić na stole w towarzystwie oliwy i kremu balsamicznego, moja ulubiona przystawka! Pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńO, z kminkiem do piwa to by mi pasowały bardzo. Jak tylko będę mogła pic znowu piwo...!!!
OdpowiedzUsuńA co jest w białym kubku?
Jak one u Ciebie wspaniale wyglądają! Pyszna przekąska, tak łatwa do zrobienia w domu :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ kminkiem może nie bardzo :P ale na takie z makiem czy z sezamem chętnie się skuszę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają zachwycająco! Pochrupałabym takiego:-)
OdpowiedzUsuńmniam,mniam ,wygląda idealnie jak na sobotnie przedpołudnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńJuż czuje ich smak... mniam,mniam... Dzękuję za komentarz i pozdrawiam.pa
OdpowiedzUsuńJa mam w planach paluchy drożdżowe z kminkiem i dobrze, że widzę podobne u ciebie, może się zmobilizuję. :)
OdpowiedzUsuńMagdeczko, ja jestem wielką fanką pieczywa wszelkiej maści, a te paluchy tak kusząco wyglądają! Nie kuś, kobieto! Smacznie tu u Ciebie, więc pozwolisz, że się rozgoszczę! Pozdrowionka przesyłam! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :))
OdpowiedzUsuńMniammm, mniammm....ale TY jesteś niesamowita, ja nie mam takich zdolności kulinarnych...pozdrawim...
OdpowiedzUsuńTakie paluchy widziałam i w wersji z dodatkiem sera ;-) Twoje? Zachęcają!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Idealne do zagryzania przy oglądaniu tv :) Jestem wielka fanką takich drobiazgów do chrupania :)
OdpowiedzUsuń