Strony

piątek, 13 kwietnia 2012

Paluchy krucho - drożdżowe


Paluchy to zaraz po rogalikach nasze ulubione wypieki drożdżowe. Przepis na ciasto krucho - drożdżowe bardzo lubię, ponieważ paluchy zachowują dłużej świeżość. Delikatne, kruche stanowią wspaniałą przekąskę. Do posypania można użyć maku lub kminku, ja osobiście bardzo lubię z dodatkiem soli morskiej.
Przepis pochodzi z książki 'Domowe ciasta i ciasteczka' Ilona Dąbrowska i Kinga Osmycka, a ja znalazłam to na blogu Smaki mojej kuchni.
Polecam!!




składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 20g maku lub kminku do posypania
  • białko do smarowania

wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, roztarte drożdże i sól.
Połączyć wszystkie składniki w dosyć luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w paluszki o długości około 10cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w gorącym piekarniku, aż się zarumienią, dosłownie kilka minut.

Smacznego!!

21 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Lubię takie paluchy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. krucho-drożdżowych jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne takie paluszki , bardzo fajnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie to tylko postawić na stole w towarzystwie oliwy i kremu balsamicznego, moja ulubiona przystawka! Pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, z kminkiem do piwa to by mi pasowały bardzo. Jak tylko będę mogła pic znowu piwo...!!!
    A co jest w białym kubku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak one u Ciebie wspaniale wyglądają! Pyszna przekąska, tak łatwa do zrobienia w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kminkiem może nie bardzo :P ale na takie z makiem czy z sezamem chętnie się skuszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają zachwycająco! Pochrupałabym takiego:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam,mniam ,wygląda idealnie jak na sobotnie przedpołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo smakowicie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już czuje ich smak... mniam,mniam... Dzękuję za komentarz i pozdrawiam.pa

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja mam w planach paluchy drożdżowe z kminkiem i dobrze, że widzę podobne u ciebie, może się zmobilizuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Magdeczko, ja jestem wielką fanką pieczywa wszelkiej maści, a te paluchy tak kusząco wyglądają! Nie kuś, kobieto! Smacznie tu u Ciebie, więc pozwolisz, że się rozgoszczę! Pozdrowionka przesyłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniammm, mniammm....ale TY jesteś niesamowita, ja nie mam takich zdolności kulinarnych...pozdrawim...

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie paluchy widziałam i w wersji z dodatkiem sera ;-) Twoje? Zachęcają!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne do zagryzania przy oglądaniu tv :) Jestem wielka fanką takich drobiazgów do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)