Strony

środa, 18 kwietnia 2012

Makowiec z brzoskwiniami na drożdżowym cieście


Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć słodkiego, bo ja nigdy. Dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszny makowiec z dodatkiem brzoskwini na drożdżowym spodzie i na dodatek z kruszonką.
To cudo zdobiło nasz świąteczny stół, ale pasuje na każdą okazję. Jeśli wydaje Wam się, że trudno zrobić takie ciasto, nic bardziej mylnego, ciasto rośnie bezproblemowo, masę makową używam gotową, a kruszonka to łatwizna, dlatego bardzo zachęcam.
Warto się pokusić o to cudo.
Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga z moimi drobnymi zmianami.





składniki:

ciasto:

  • 375g mąki tortowej
  • 75g cukru
  • 75g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125ml mleka
  • 45g świeżych drożdży

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Masło roztopić w mleku, przestudzić, dodać drożdże i rozpuścić.
Do mąki dodać jajko i wlać mieszankę mleka, masła i drożdży. Całość zagnieść i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

mak:
  • gotowa masa makowa 900g
  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki bakalii – figi, rodzynki, migdały itp.
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • budyń waniliowy (proszek)
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 puszka brzoskwiń

Bakalie pokroić. Mleko podgrzać.
Do maku dodać bakalie, wsypać budyń, wbić żółtka, wymieszać. Wlać mleko z miodem. Zamieszać.
Ubić pianę z białek. Dodać do maku, delikatnie wymieszać.
Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę.

kruszonka:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 175g masła

Wszystkie składniki zagnieść. Schłodzić w lodówce.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę makową, całość posypać brzoskwiniami i kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 45-50 minut.

Smacznego !!

12 komentarzy:

  1. wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego makowca to ja jeszcze nie widziałam ;-) Od dawna zabieram się za jakiegoś makowca, to może wykorzystam Twoją propozycję :-)
    Zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda! Nigdy nie łączyłam makowca z brzoskwiniami.
    Trzeba kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jakims dziwnym trafem wrzucilam do koszyka z zakupami puszke brzoskwin, ktorych nigdy, przenigdy nie kupuje. Czyzby przeczucie, ze trafie na przepis z brzoskwiniami wart wyprobowania? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzoskwinie w połączeniu z makiem- tego chyba jeszcze nie próbowałam, a z tego co widzę to warto :) Wygląda fantastycznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty zawsze musisz kusić jakiś smakowitym przepisem;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zadecydowanie smakołyk przez duże S

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie maku z owocami, to musi być przepyszne ciasto. Poczekam na "prawdziwe" brzoskwinie i zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi i wygląda fantastycznie :) ależ musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżowe makowe z brzoskwiniami? Swietna wersja dla odmiany ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)