Na odwieczne pytanie: Co na obiad? Dzisiaj mam prostą i smaczną odpowiedz.
Kotlety mielone, ale tym razem z marchewką i zieloną soczewicą. Niby klasyka, ale te dwa dodatki i przyprawy dają inny wymiar tym kotletom. Proste w przygotowaniu, pozytywne zaskoczenie przy stole.
Polecam !!
Przepis znaleziony w archiwalnym numerze miesięcznika 'Kuchnia'.
Ilość wystarczy dla 2-3 osób.
składniki:
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 średnie marchewki
- 3 łyżki kaszy manny
- 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki tymianku
- szczypta mielonych goździków (niekoniecznie)
- 300g mielonego mięsa mielonego (dałam 500g)
- 1 duże jajko
- bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać startą marchewkę, soczewicę, kaszę, dolać nieco wody, przyprawy i dusić do miękkości.
Następnie przykryć, żeby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygnie, dodać wszystko do mięsa. Wbić jajko i wyrobić. Formować kotlety, obtoczyć w panierce i smażyć.
Smacznego!!
Ale Ty jesteś, żeby ludziom w porze obiadowej takie przysmaki pod monitor podsuwać :)
OdpowiedzUsuńSwietne, niebanalne mielone - to mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś, przynajmniej podobne. Potwierdzam, że są bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie "inne" kotleciki
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! Podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis .Z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodobają mi się kotleciki z dodatkiem marchwi i soczewicy. Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja dla mielonych:-)
OdpowiedzUsuńCiekawe. Soczewica mnie zainteresowała.
OdpowiedzUsuńWow! Pysznie wygląda, takich jeszcze nie robiłam....pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńProsta, ale bardzo smaczna propozycja:) Super!!
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zawsze coś fajnego. Akurat na jutro Hance planuję kotlety ulepić!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita wersja mielonych:)
OdpowiedzUsuńMadziu, która soczewica? Zielona czy czerwona? ;))
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno, bo zapas soczewicy czeka na moją uwagę ;)
w przepisie była czerwona, ja zrobiłam z zielonej :) Smacznego!!
OdpowiedzUsuńCzy z zieloną, czy z czerwoną, na pewno są pyszne; soczewica w ogóle super pasuje na kotlety... a przynajmniej ja bardzo lubię ;) Przepis wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńSmaczne te 'placuszki' ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
bardzo ciekawy pomysł. Nie robiłam jeszcze w taki sposób. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe urozmaicenie dla pospolitych mielonych!
OdpowiedzUsuń