Strony

piątek, 20 kwietnia 2012

Kotlety mielone z marchewką i soczewicą


Na odwieczne pytanie: Co na obiad? Dzisiaj mam prostą i smaczną odpowiedz.
Kotlety mielone, ale tym razem z marchewką i zieloną soczewicą. Niby klasyka, ale te dwa dodatki i przyprawy dają inny wymiar tym kotletom. Proste w przygotowaniu, pozytywne zaskoczenie przy stole.
Polecam !!
Przepis znaleziony w archiwalnym numerze miesięcznika 'Kuchnia'.
Ilość wystarczy dla 2-3 osób.





składniki:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • szczypta mielonych goździków (niekoniecznie)
  • 300g mielonego mięsa mielonego (dałam 500g)
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

wykonanie:

Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać startą marchewkę, soczewicę, kaszę, dolać nieco wody, przyprawy i dusić do miękkości.
Następnie przykryć, żeby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygnie, dodać wszystko do mięsa. Wbić jajko i wyrobić. Formować kotlety, obtoczyć w panierce i smażyć.

Smacznego!!


19 komentarzy:

  1. Ale Ty jesteś, żeby ludziom w porze obiadowej takie przysmaki pod monitor podsuwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne, niebanalne mielone - to mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je kiedyś, przynajmniej podobne. Potwierdzam, że są bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie "inne" kotleciki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie! Podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis .Z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się kotleciki z dodatkiem marchwi i soczewicy. Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe. Soczewica mnie zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Pysznie wygląda, takich jeszcze nie robiłam....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosta, ale bardzo smaczna propozycja:) Super!!

    OdpowiedzUsuń
  11. A u Ciebie jak zawsze coś fajnego. Akurat na jutro Hance planuję kotlety ulepić!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smakowita wersja mielonych:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Madziu, która soczewica? Zielona czy czerwona? ;))
    Zrobię na pewno, bo zapas soczewicy czeka na moją uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. w przepisie była czerwona, ja zrobiłam z zielonej :) Smacznego!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy z zieloną, czy z czerwoną, na pewno są pyszne; soczewica w ogóle super pasuje na kotlety... a przynajmniej ja bardzo lubię ;) Przepis wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczne te 'placuszki' ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawy pomysł. Nie robiłam jeszcze w taki sposób. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe urozmaicenie dla pospolitych mielonych!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)