Strony

środa, 11 kwietnia 2012

Gulasz zapiekany w jogurcie


Czas najwyższy wrócić do reali życia codziennego, koniec świątecznego objadania, no może jeszcze mały kawałeczek mazurka został, ale poza tym trzeba pomyśleć o obiedzie dla rodzinki.
Dzisiaj proponuje Wam bardzo pyszny i pięknie się prezentujący gulasz pod jogurtową kołderką.
W przepisie podano aż 3 papryczki chilli, jeśli danie ma być również dla dziecka, koniecznie należy zmniejszyć tą ilość.
To kolejny przepis z mojej ulubionej kategorii: szybko, prosto i smacznie.
Bardzo dobry gulasz wyjdzie z mięsa jagnięcego, ale jeśli wykorzystacie karkówkę, czy też inny kawałek mięsa z pewnością wyjdzie równie smakowicie.
Przepis znaleziony w miesięczniku 'Kuchnia'.




składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 papryczki chilli
  • oliwa
  • 2 puszki (po 400g) pomidorów (dałam 1 puszkę)
  • 800g mięsa na gulasz np. jagnięciny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150g miąższu bagietki lub ciabatty
  • duża szczypta suszonego oregano
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 400ml gęstego jogurtu naturalnego

wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200'C. Dwa ząbki czosnku oraz chilli kroimy w plasterki (pestki usuwamy) i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować 5 minut, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Zdjąć z ognia, chwilę ostudzić i zmiksować. Przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokruszonym pieczywem, oregano, skórką cytrynową i 1 łyżką oliwą. Taką mieszaninę rozłożyć na sosie pomidorowym.
Jogurt przyprawić resztą czosnku przeciśniętego przez praskę oraz niedużą ilością soku z cytryny.
Polać mięso, tak aby całe było pokryte sosem jogurtowym.
Piec 30 minut – mięso powinno być miękkie, a jogurtowa skorupka lekko rumiana.

Smacznego!!

24 komentarze:

  1. Faktycznie pieknie sie prezentuje, jak malo ktora zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie, w sam raz na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszny:) Może wypróbuję na obiad...

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię gulasz, ale nigdy nie wpadłam na to żeby go zapiec w jogurcie. Bardzo fajne połączenie, chyba czas wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW!!!! Ale zafajnisty przepis. Wprawdzie obawiam się trochę tego chili. A z kurczakiem też by można spróbować? Co tam spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo... gulasz za mną chodził już od dawna... dzięki za inspirację! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne danie!Proste, szybkie i na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę zrobić,wygląda bardzo zachęcająco! Pozdrawiam :}

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zapiekanka :) Podoba mi się taki sposób podania gulaszu:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Całkiem ciekawy pomysł, chociaż przyznam szczerze, że gulaszu pod jogurtem jeszcze nie spotkałam ;P A zdjęcia, jak zawsze, po prostu pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna odmiana. Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajny pomysl na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe, mega innowacyjne przepisy na Twym blogu! :) myślę, że niebawem z jakiegoś skorzystam, na pewno będę zaglądać, więc dodaję sobie do obserwowanych + zapraszam do tego samego. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To połączenie jest świetne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś zupełnie dla mnie nowego - takie połączenia są mi obce, ale zdecydowanie jestem ciekawa jak smakują...i chętnie się przekonam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. w jogurcie?
    Magdo, rewelacja! nigdy bym nie pomyślała, by coś w jogurcie zapiekać. a co dopiero gulasz!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wpadłabym na to:) Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taka ze mnie kucharka, że nawet nie wiedziałam, że jogurcik da się zapiekać :P
    Wygląda fantastycznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. W takim sosie to ja jeszcze nie robiłam. Z wielką chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawa propozycja, dla mnie zupełnie nowa. Skosztowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawe danie, wrzucam na listę "do zrobienia" ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Doskonała propozycja na obiad ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)