Zostałam poproszona o wypróbowanie produktu firmy
Marwit, a że zawsze darzyłam sympatią tę firmę, głównie za jej jednodniowy sok marchewkowy, to z ochotą się zgodziłam. Ocenić miałam najnowszy produkt i od razu muszę przyznać, że ocena wypadła bardzo dobrze.
Jeszcze nie dawno nie byłam amatorem soków pomidorowych, jednak czas płynie, smak się zmienia i zaczynam doceniać smaki, które do tej pory omijałam szerokim łukiem.
W testach udział wzięło kliku testerów, w tym dwóch z dużym soko-pomidorowym doświadczeniem.
Surowy sok pomidorowy to naturalny sok wyciśnięty bezpośrednio z pomidorów. Sok jest butelkowany bez dodatku soli i innych przypraw i moim zdaniem to jego wielki plus, ponieważ jeśli ktoś lubi zawsze może przyprawić, ja natomiast jestem zwolenniczką naturalnego smaku i nie poprawiam dobrego. Niepasteryzowany, naturalnie mętny o naturalnej barwie, do spożycia w ciągu 3 dni.
Smak znakomity, konsystencja bardzo przyjemna, wydaje się jakby do ust wpadały pomidory pachnące latem. W tym momencie mimo że godzina młoda postanowiłam przygotować wytrawnego drinka Krwawa Mary, który testerom również bardzo przypadł do gustu. Przepis poniżej.
Jednak nie tylko napojami człowiek żyje, więc od razu postanowiłam go wypróbować w kuchni.
Sok pomidorowy wykorzystałam do przygotowania sosu do cannelloni, przepis podaję poniżej.
Sos wyszedł przepyszny, a do tego przygotowuje się go błyskawicznie i nie potrzeba blendera, ani innych pomocników. Mogę tylko chwalić, ponieważ smak i gęstość soku były idealne, wyszedł delikatny i pysznie pomidorowy sos. Mam jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie tego soku zamiast przecieru, czy pomidorów z puszki, ale o tym już następnym razem.
A teraz już czas na przepisy.
Cannelloni ze szpinakiem i twarogiem w sosie pomidorowymiskładniki:
- 2 butelki soku pomidorowego 'Marwit'
- 2 ząbki czosnku
- kilka listów bazylii, albo ½ łyżeczki suszonej
- 12 rurek cannelloni (może wyjść kilka więcej)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 200g twarogu albo naturalnego białego sera
- 100g żółtego sera
- sól
- pieprz
wykonanie:
Szpinak wrzucić na patelnię na odrobinę oleju, podgrzewać, aż przestanie być zamrożony. Przyprawić wg upodobań, u nas sól, pieprz i czosnek i jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać twaróg i wymieszać. Nadzienie mamy gotowe.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, następnie wrzucić 2 rozgniecione ząbki czosnku, smażyć przez chwilkę, a następnie wlać sok pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, dodać bazylię i ewentualnie sól do smaku, cały czas mieszając gotować przez kilka minut i sos gotowy.
Rurki cannelloni należy napełnić szpinakowym nadzieniem i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Po ułożeniu wszystkich rurek, należy je zalać sosem pomidorowym, należy pamiętać, że rurki muszą być w całości pokryte sosem, kawałki makaronu, które będą wystawać, nie zmiękną.
Naczynie należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec przez około 20-25 minut.
Ser należy dodać na kilka minut, przed końcem pieczenia.
Gotowe !!
Krwawa Mary składniki:
- 250ml soku pomidorowego np.
- 80ml wódki
- kilka kropli tabasco
- sól i sól selerowa (jeśli taką zdobędziecie)
- kilka kropel sosu worcestershire
- łodygi selera naciowego dla ozdoby
wykonanie:
Do dużej szklanki wrzucić trochę lodu, a następnie wlać wódkę i sok pomidorowy. Dodać kilka kropli tabasco i sosu worcestershire oraz szczyptę soli. Dokładnie wymiesząć.
Przelewać do malutkich szklanek, dodając po 2 kostki lodu. Zamiast mieszadełka, podawać łodyżki selera naciowego.
Jeśli zdobędziecie sól selerową, należy nią posypać po górze drinka.
Smacznego !!