Zasmakowaliśmy w sernikach :)
Sernik jest po prostu idealny, aksamitny, rozpływający się w ustach. Dzięki kąpieli wodnej, w której go pieczemy jest bardzo delikatny. Zrobiony na moim ulubionym ciasteczkowym spodzie, z mocnym akcentem kawy, zasmakował nam wszystkim, nawet mojemu M. ,który bardzo wzbraniał się od kawowych ciast (już się tak nie wzbrania:)
Nie zawsze byliśmy smakoszami serników, ale teraz wpadliśmy na dobre, głównie za sprawą dorotus76, autorki bloga
Moje wypieki, gdzie możecie znaleźć jeszcze wiele świetnych przepisów.
składniki spód:- 140g ciastek digestive (używam ciastek bebe)
- 50g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
wykonanie spód:
Ciastka pokruszyć na proszek, najlepiej przy pomocy blendera, albo wrzucić do foliowego woreczka i rozbić wałkiem do ciasta. Dodać roztopione masło i kawę, wszystko dokładnie wymieszać.
Okrągłą formę o średnicy ok. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smarować), na spód wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać.
Formę z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
składniki masa serowa:
- 750g niekwaśnego twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 50g masła, o temperaturze pokojowej
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 4 duże jajka
- ½ szklanki śmietany kremówki (min. 30%)
- 50ml likieru kawowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie masy serowej:Śmietanę lekko podgrzać w garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodać cukier i krótko miksować. Wbić jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.
Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników.
Masę wylać na spód z ciastek.
Wcześniej przygotowaną formę (dokładnie uszczelnioną) wstawić do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy sernika.
Piec przez godzinę w temperaturze 180'C, bez przykrywania sernika, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest sprężyste).
Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Następnie wyjąc do temperatury pokojowej , wystudzić. Odwinąć z folii aluminiowej i w formie włożyć do lodówki na 12 godzin.
Uwaga: Sernik na każdym etapie należy miksować jak najkrócej, tylko do połączenia składników, żeby się zbytnio nie napowietrzył.
Smacznego !!