Strony

poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Zapiekanka z cukinii i bakłażana


Zaszalałam na targu i kupiłam bakłażany, cukinie, papryki, a po powrocie do domu dopiero zaczęłam się zastanawiam co z nimi zrobić. Pomysłów i przepisów miałam wiele, ale na szybki obiad nic nie mogłam znaleźć, więc zaczęłam improwizować z tego co miałam w lodówce i w torbie przyniesionej z targu. Dodam tylko, że prawie musiałam wracać na targ, bo moje dziecko okazało się wielbicielem smażonej cukinii i zjadło całkiem sporo :)
Zapiekankę można modyfikować zgodnie z stanem posiadania, można użyć np. tylko cukinii, albo zamiast kurczaka, można użyć mięsa mielonego, albo szynki.
Ser żółty można równie dobrze zastąpić mozzarellą.
Tak jak widać z początkowej receptury, może prawie nic nie pozostać ;), ale co tam grunt, żeby było smacznie i zdrowo.




składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 400g filetu z kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • 200g śmietany 18% (może być inny %)
  • 3 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • sól
  • pieprz
  • curry


wykonanie:

Bakłażan i cukinię umyć i pokroić na ok. 1 cm plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju wrzucić plastry, lekko posolić i posypać pieprzem. Przesmażyć, aż lekko zmiękną, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju.

Filet z kurczaka umyć i pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i przesmażyć na oleju na złoty kolor.

3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić na plasterki.

Do naczynia żaroodpornego na dno wyłożyć plastry bakłażana, na to plasterki jajek, następnie usmażony kurczak i jeszcze cukinię.

W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z surowymi jajkami, a następnie wylać to na wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym. Na samą górę zetrzeć żółty ser.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać przez ok. 30-40 minut, lepiej jak będziemy piec warzywa na niższej półce, żeby ser się nie przypalił.

Podawać gorące, najlepiej z pieczywem.

Smacznego !!


12 komentarzy:

  1. zapowiada sie smaczne jedzonko! zapiekanka wyglada smakowicie, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Bardzo lubię takie zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  3. improwizacja smakuje najlepiej (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie zarowno cukinie, jak i baklazana. I do tego kurczaczek. Pyszne danko przygotowalas Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka niczego sobie, napewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już mi się podoba! lubię, gdy jest dużo sera żółtego na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie nie byloby w niej na pewno baklazana,bo nie lubie,ale poza tym baaardzo apetyc znie wyglada :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aga - dziękuję było smakowicie :)

    Kuba - a dziękuję bardzo i zachęcam :)

    viridianka - masz rację i czasami potrafi bardzo zaskoczyć :)

    maju - dzięki bardzo, ale przy Twojej sałatce na ciepło to mi ślinka leciała :D

    wiosenka27 - no nam bardzo smakowała :) dzięki

    Paula - ja też niestety lubię jak jest go dużo :) dzięki

    Gosia -ja też wolę cukinię, ale bakłażan też ma coś w sobie :) dzięki za wpis

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno mnie nie było, ale cieszę się bardzo, że znowu jestem tu u Ciebie, Magdo nasza droga :)

    I bakłażan i cukinia i ser i curry i wszystko po prostu mniam!
    Bardzo udana improwizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. znam te targowe szaleństwa.. wszystko jest takie piękne i tak bardzo kusi, by kupic..

    OdpowiedzUsuń
  11. Czegóż chcieć więcej? :-) Ja tez mam tę chorobę, ze wracam z targu z rzeczami, których w ogóle nawet w planach nie było...:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Spokojnie do pieczenia możnaby dodać jeszcze plasterki ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)