wtorek, 24 marca 2009

Duszone klopsy

składniki na 4 porcje:

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • cebula
  • jajko
  • kajzerka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 szklanki bulionu
  • posiekana papryczka chili
  • szczypta cynamonu
  • natka
  • oregano
  • sól
  • pieprz

wykonanie:


Mięso wymieszaj z jajkiem, 2 łyżkami posiekanej natki, namoczoną i odciśniętą kajzerką, przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Formuj z masy niewielkie klopsiki i układaj je na drewnianej desce, włóż do lodówki na 30 min.

Rozgrzej olej, smaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano, osącz je na papierowym ręczniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia uduś posiekaną cebulkę z papryczką chili. Dodaj bulion, koncentrat, przypraw cynamonem, solą, pieprzem.

Wymieszaj i duś, aż sos zacznie gęstnieć, włóż klopsiki, duś razem na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj z usmażonymi, pokrojonymi w plastry ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.
Przepis na to danie podaje za Vanilla z forum http://www.vanilla-cafe.net/ Wielkie dzięki

Przepis nr 24

Do wydruku

Pasztet jajeczno-pieczarkowy



Danie znajduje się w zakładce "świąteczne", bo w święta jest obowiązkowy,
ale jest tak smaczny, że polecam go przez cały rok :)

sobota, 14 marca 2009

Sałatka Powiew Wiosny wg Agaty jeszcze S. :)



składniki:

  • sałata lodowa
  • pomidory
  • rzodkiewki
  • czerwona cebula
  • ocet balsamiczny
  • pestki z dyni
  • sól
  • pierś z kurczaka ( niekoniecznie, ale my uwielbiamy kurczaka)
  • jogurt naturalny
  • czosnek

przygotowanie:

Kurczaka pokroić i usmażyć.
Warzywa umyć i sałatę porwać, pomidory obrać ze skórki i pokroić wg uznania, rzodkiewki pokroić (kilka sztuk zostawić do dresingu), cebule pokroić. Dołożyć wcześniej usmażonego kurczaka, parę pestek dyni. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i octem balsamicznym ( można go wymieszać z wodą proporcje np. 5 łyżek:5łyżek )
Teraz należy zrobić dresing, rzodkiewki zmiksować z jogurtem, do tego wycisąć ok 2 ząbki czosnku. Dresingiem oblewamy naszą sałatkę. Jeśli mamy to górę przystroić kiełkami i potartymi pestkami dyni.
Przepis i foto autorstwa mojej siostry, w sałatkach ciężko Ci dorównać :)

Przepis nr 22

Do wydruku

Pascha Wielkanocna



Święta już niedługo. Przepis sprawdzony. Polecam gorąco!!

Jogurt mrożony z owocami


składniki:

  • 1 laski wanilii można też dać cukier waniliowy
  • 0,5 kg jogurtu bałkańskiego lub grecki
  • 100 ml śmietany
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 mango (obrane ze skóry i pokrojone w słupki)
  • 2 gruszki (obrane ze skóry i pokrojone w słupki), można również użyć innych owoców


Przepis z odcinka: Restaurant La Gare

przygotowanie:

1. Laskę wanilii rozetnij na pół, wydrąż pestki i wymieszaj z jogurtem. Ubij śmietanę z cukrem. Jogurt wymieszaj delikatnie ze śmietaną.
2. Foremkę do ciasta wyłóż folią spożywczą. Na spodzie ułóż na przemian mango i gruszki,czy inne owoce i dodaj warstwę jogurtu, następnie znowu owoce, jogurt i tak do końca (zostaw trochę owoców na sos!). Foremkę zamknij folią i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
3. Pozostałe owoce zmiksować na puree, podawaj ze zmrożonym jogurtem.

Przepis nr 19

Do wydruku

Cantucci


Włoskie ciasteczka, przeznaczone do moczenia w kawie lub winie, są chrupiące, ale nie aż tak suche jak sucharki.
Oryginalny przepis tutaj.

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy (lub nie)
  • 75g migdałów

  • +1 jajko - do smarowania

przygotowanie:

Migdały kroimy na pół, prażymy na suchej patelni, mieszając - 3-5minut. Odstawiamy.

Mąka + cukier + sól + proszek do pieczenia - mieszamy w misce.
Jajka rozbijamy widelcem w miseczce (+aromat) - łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy, następnie ręką wyrabiamy ciasto na stole. Zostawiamy na 2minuty. Wałkujemy - i wbijamy migdały w ciasto. Zagniatamy. Dzielimy całość na 2 lub 3 cześci - i robimy wałeczki. Kładziemy na blaszce, smarujemy jajkiem (rozbitym z odrobiną soli) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Piec 20-25 (w zależności od pieca) w 175 C- na lekko złoto. Wyjąć. Poczekać aż lekko się ochłodzą, pokroić na kawałki (ok.1cm grubości). Rozłożyć na blaszce na leżąco i ponownie włożyć do pieca - na 12-15 minut.

Przepis nr 18

Do wydruku

Tortilla z kurczakiem


składniki:

  • opakowanie tortilli ( ok 5-6 szt)
  • filet z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • ser żółty

przygotowanie:

Filet z kurczaka pociąć na kawałki, długie cienkie, usmażyć. Wcześniej przyprawić : solą, białym pieprzem, sosem sojowym i przyprawą do kurczaka.
Ser żółty potrzeć. Kapustę pekińską posiekać, a następnie przyprawić sosem sojowym, solą , odrobiną cukru, oliwą z oliwek, oraz kostką cebulki prażonej.

Tortille podgrzać na patelni, po minucie na każdą stronę, gdy tortille będziemy podgrzewać już na drugiej stronie, to na górze położyć warstwe sera.
Z tortilli zrobić rożek i nałożyć kurczaka i sałatkę z kapusty pekińskiej, można też dodać majonezu lub dresingu.
Można również podawać na zimno :)

Przepis nr 17

Do wydruku

Rogaliki twarogowe




składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g margaryny lub masła
  • 250g zmielonego twarogu
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • marmolada/ jabłka/brzoskwinie /czekolada - nadzienie

przygotowanie:

Masło, ser, cukier i mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym zagnieść i owinąć w folię. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na koła wielkości talerzyka deserowego i wycinać podłużne (promieniste) trójkąty po obwodzie koła. Nadziewać cząstkami owoców, kostkami czekolady lub łyżeczką marmolady i zwijać w rogalik. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok.20-25 minut w temp. ok. 170-180 stopni C. Rumiane rogaliki posypać na gorąco cukrem pudrem.
Oryginalny przepis tutaj http://www.kuchnia.tv/kuchnia/?przepis/204

Przepis nr 16



Do wydruku

niedziela, 1 marca 2009

Sernik mojej Mamy

składniki:

  • 850 g twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • cukier waniliowy
  • 1 aromat cytrynowy,
  • 1/2 kostki masła,
  • ok. 200 g cukru,
  • 120 g rodzynek,(najlepiej namoczonych w wodzie z rumem)
  • 70 g czekolady deserowej,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

przygotowanie:

1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać proszek budyniowy, masło, ser, zapach cytrynowy, rodzynki i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać.

2. Rozgrzać piecyk. Foremkę nasmarować masłem i posypać tartą bułką.

3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować.

4. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny.

5. Rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na lekko przestudzonym serniku

Przepis nr 15

Do wydruku

Sałatka z kurczaka i warzyw w sosie czosnkowym


składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula może być czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • żółty ser

Sos czosnkowy:

  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

przygotowanie:

1.Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i smażymy razem z przyprawami wg uznania na kolor złoty.
2.Sałatę, pomidory , ogórek, cebulkę kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i smażonego kurczaka.
3.Wszystko zalewamy sosem czosnkowym, doprawiamy.
4.Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do sałatki.

PYCHA POLECAM

Przepis nr 13

Do wydruku

Żeberka w marynacie miodowo-imbirowej



ŻEBERKA na SŁODKO


składniki:

  • żeberka ok 1 kg
  • troszkę mąki

marynata:

  • 1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • papryka sproszkowana słodka,
  • pieprz

przygotowanie:

1. Żeberka umyć. Ostrym nożem przeciąć wiązania miedzy kręgami i oddzielić jedno żeberko od drugiego. Posolić.
2. Przygotować marynatę z podanych składników.
3. Marynatą zalać żeberka, przykryć, odstawić na 4 godziny a najlepiej na całą noc.
4. Zamarynowane żeberka wyjmować z marynaty i delikatnie obsypywać mąką, następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony 5 min.
5. Podsmażone żeberka ułożyć na grillu. Piec, póki nie zbrązowieją. W trakcie
pieczenia odwracać i smarować pędzelkiem reszta marynaty.
6. Można również żeberka ułożyć w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220C piekarniku, piec 10-15 min. W połowie pieczenia posmarować marynata. Podawać na gorąco.

Przepis nr 12

Do wydruku

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin