niedziela, 15 lutego 2009

Karkówka pieczona na soli


składniki:

  • odpowiedni dla potrzeb kawałek karkówki
  • ok 1 kg soli
  • musztarda francuska (tę z całymi ziarnami gorczycy)


przygotowanie:


Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej należy wysypać całą sól, na grubość ok. 1 cm.
Karkówkę smarujemy grubo musztardą.
W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy mięso przez 2 godziny.
Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania

Przepis pochodzi od Sumire z forum http://www.vanilla-cafe.net/

Przepis nr 9

Do wydruku

środa, 4 lutego 2009

Cream Cheese Brownies - Serowe Brownie

składniki:

na spód

  • 1/2 kubka (113 gram) niesolonego masła, posiekanego na kawałki
  • 114 gram gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1 1/4 kubka (250 gram) cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam aromat)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 kubka (70 gram) mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

na wierzch:

  • 227 gram kremowego sera - ja daję mascarpone
  • 1/3 kubka (65 gram) cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja daję aromat)
  • 1 duże jajko
wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 160 stopni i umieścić blaszkę na środkowym poziomie. Przygotować blaszkę 23x23 cm wyłozoną folią do pieczenia na spodzie i bokach.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim mocno ubijając drewnianą łyżką po dodaniu każdego. Dodać mąkę i sól - wymieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gladka i błyszcząca oraz zacznie odchodzić od bokow miski (około minuty). Odłożyć około 1/2 kubka masy i odstawić.

Następnie w misce ubić ser na gładko. Dodać olejek waniliowy, cukier i jajko - mieszać az masa stanie się kremowa, gładka. Rozłożyć masę na wartswie ciasta (spodu). Pozostałą, odłożoną część ciasta - spodu porozkładać na masie i nożem rozprowadzić ją tak żeby utworzyła wzór marmurkowy.

Włożyć całośc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 25 minut (do momentu kiedy ciasto nie zacznie odchodzic od boków foremki i brązowieć na brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Włozyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki trzymając brzegi folii usunąćz formy i ostrm nozem pociąć na około 16 kwadracików. Dobrze jest miec pod ręką miskę z wodą i po każdym pociągnięciu nożem moczyc go w wodzie. Ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce kilka dni.

Przepis jest Nigelli i pochodzi z 'How to be a domestic goddess'.

Przepis nr 8

Do wydruku

Ciasteczka orzechowe


Składniki:


  • 150 g maki
  • 150 g zmielonych orzechów
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • dżem, bądź konfitura

Wykonanie:


Szybko zagniatamy ciasto (im szybciej to zrobimy tym ciastka będą lepsze).
Wkladamy do schłodzenia na 2 godz do lodowki.
Ciasto należy rozwałkować na ok o,5 cm.
Wycinamy foremka podstawe ciastka, a pozniej taki sam wzór z dziurka w srodku ( to będzie góra ciastka).

Piec 10 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu ciasteczka należy połączyć ( podstawa + ta część z dziurką) za pomocą dżemu lub konfitury.
Najłatwiej wychodzi gdy dżem podgrzejemy w rondelku, ale tylko na tyle, żeby dżem się rozpuścił.
Wtedy pędzelkiem smarujemy ciastka i sklejamy.
Na koniec ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Pomysł na te ciasteczka zaczerpnięty z forum http://www.vanilla-cafe.net/ od Doroty83

Przepis nr 7

Do wydruku

Ciasto drożdżowe



składniki:


  • Ok. 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 100 g drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny


wykonanie:

Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru, łyżką mąki, i szklanka ciepłego mleka. Rozrobić. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

Dodać jajka, stopiona margarynę i resztę cukru, zamieszać.

Stopniowo dodawać mąkę i wyrobić ciasto, tak, żeby było plastycznie, ale odchodziło od ręki.

Pozostawić na 1-2 h do wyrośnięcia.

Włożyć do wysmarowanej formy, posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.

Piec w piekarniku w 180 st. Posypać cukrem pudrem.


Ciasto proste ale bardzo smaczne, wybornie smakuje z cieniutką warstwą dżemu.



Przepis nr 6

Przepis oryginaly Dori21 z forum http://www.vanilla-cafe.net/


Do wydruku

Eton Mess


TRUSKAWKOWO BEZOWY DESER

składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki drobnego albo waniliowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z granatu
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 małe bezy


wykonanie:

Truskawki pokroić i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z granatów i odstawić, żeby owoce puściły sok, w tym czasie ubić śmietanę.

Bezy pokruszyć - potrzebne będą większe i mniejsze kawałki.
Do osobnego naczynia odłożyć ok 100 g truskawek ( wg uznania posłużą one do ozdoby, resztę truskawek wymieszać ze śmietaną i pokruszonymi bezami.

Krem rozłożyć do 4 pucharków. Na wierzch nałożyć pozostałe owoce.


Deser ten napewno nie jest dietetyczne, za to jest przepyszny i wprawia w dobry nastrój.
Podane ilości pozwolą zaspokoić apatyt 4 osób.

Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo"


Przepis nr 5

Do wydruku

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin