czwartek, 29 stycznia 2009

Ciasto czekoladowe z gruszkami





składniki:

  • 2 puszki gruszek w syropie po 415g,
  • 125g mąki
  • 25g kakao w proszku
  • 125g miałkiego cukru
  • 150g miękkiego masła
  • + trochę do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


przygotowanie:

1. rozgrzac piekarnik do 200 stopni i natłuścić masłem kwadratowym foremkę o boku 22 cm
2. odsączyć gruszki i ułożyć je na dnie foremki
3. zmieszaż pozostałe składniki w naczyniu i zmiksować, aż powstanie dość rzadkie ciasto
4. zalać gruszki ciastem i wstawić do piekarnika na 30 min
5. po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia na 5-10 min i pokroić na porcje.
6. podawać z sosem czekoladowym

PYSZNE polecam

przepis z książki "Nigella Ekspresowo"

moje małe zmiany:
- gruszki z puszki można zastąpić gruszkami z kompotu
- zrobiłam to ciasto z podwójnych ilości ( u mnie takie potrzeby)
- wtedy czas pieczenia zdecydowanie dłuższy nawet z 50 min, ale najlepiej sumiennie pilnować
- no i zamiast sosu czekoladowego użyłam polewy czekoladowej

Przepis nr 2



Do wydruku

Burgery wieprzowe




składniki:

  • 2 burgery, przepis podany niżej
  • 2 bułki najlepiej z sezamem
  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
  • ketchup i majonez
  • osobiście dodałam jeszcze żółty ser

składniki na 2 burgery:

  • 250 g drobno zmielonej wieprzowiny
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane
  • dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 małe jajko, roztrzepane
  • oliwa z oliwek

wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, lekko podsmażyć. Przełożyć do miski, ostudzić.
- Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.
- Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni przez 12 minut, po 6 minut z każdej strony.
- Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
- w moim wykonaniu podgrzewając połówki na patelni, na jedną połówkę położyłam trochę potartego sera


• Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

• Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.


Przepis nr 1

Do wydruku

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin