Strony

sobota, 13 czerwca 2009

Kotlety mielone zapiekane w piekarniku




Kotlety mielone robię w najbardziej tradycyjny sposób, ale ostatnio znajoma podesłała linka jak można to zrobić inaczej – łatwiej.

Przepis a raczej sposób na łatwiejsze pieczenie znajdziecie TUTAJ . To przepis użytkownika Glumanda
Cała różnica polega przede wszystkim na tym, że nie muszę już stać przy patelni i przewracać mięso, wkładam je tylko do piekarnika i czekam. W tym zaoszczędzonym czasie mogę zająć się deserem :)


składniki:

  • 0,5 kg dobrego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • mleko
  • bułka tarta






wykonanie:

Bułkę namaczamy w mleku, nadmiar wyciskamy w dłoniach. Cebulę poszatkować.

Do sporego naczynia wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dokładamy namoczoną bułkę i poszatkowaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz wszystko razem mieszamy, ja to robię rękami najszybciej i najlepiej.
Formujemy z mięsa kotlety, obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W każdym kotlecie robimy małe wgłębienie gdzie wkładamy odrobinę masła.
Nie potrzeba już innego tłuszczu do smażenia.

Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika, na 45-50 minut
Z podanych ilości wyszło 10 kotletów mielonych.



Przyznaję że od odkrycia robię je tylko w ten sposób :)
Wszystkim bardzo smakuje, a ja mam czysty piec i więcej czasu :)

Proponuję podać z lekką sałatką z awokado przepis podałam poniżej



Przepis nr 59

Do wydruku

20 komentarzy:

  1. Ja jako fanka mielonych powiem jedno- musza byc przepyszne!!! XD

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej w robieniu kotletów
    nie lubię smażenia
    świetne rozwiązanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetni pomysł - do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super sprawa, wypróbowałam i już tylko tak będę piekła, moi panowie byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  5. naprawdę są przepyszne i jaka oszczędność czasu

    Anonimowa cieszę się, że wypróbowałaś i że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie dzisiaj robię kotlety na póżny obiad i jestem zadowolona ,że tu zajrzałam,bo będzie łatwiej.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj. Wlasnie wstawilam do piekarnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Moze na stale wejda do mojego menu:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja tam wolę takie chrupiące z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi wyszły zewnątrz chrupiące w środku soczyste !!!
    Po prostu rewelacja!!!
    Dzięki za pomysł zapiekania

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam przepis i mogę śmiało polecić :), kotlety wyszły soczyste z fajną chrupiącą skórką (robiłam z mięsa indyczego) a do tego nie są tłuste i ciężkie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam! Robie te kotleciki.Zachecila mnie ta pani salatka,moze pani podac przepis.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. witam bardzo się cieszę, że zachęciłam :)
    tutaj link do sałatki o której mowa http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2009/06/saatka-z-awokado-marynowanych-czosnkow.html
    Polecam i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wczoraj wypróbowałam i wyszły przepyszne :)Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy naczynie ma byc przykryte czy nie ?,czy ma byc 180st z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzień dobry :) Ja kotletów nie przykrywam, a temperatura 180'C bez termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja najpierw podsmażam szybko, dopiero potem do piekarnika. Wychodzą super.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super sposob:) koniecznie musze takie zrobic.Uwielbiam mielone z majerankiem,sa pyszne.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  19. To samo robię z kotletami schabowymi. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smaczne robiłam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)